Наближава моментът, когато Мугур Исъреску трябва да реши дали ще продължи мандата си от над четвърт век начело на централната банка на Румъния, пише американската агенция "Блумбърг", като отбелязва, че той е централният банкер с най-дълъг стаж на тази длъжност в целия свят.

Управителят на Националната банка на Румъния е на 69 години и е минал през всякакви икономически обстоятелства - от хиперинфлация и ситуация на ръба на фалита до финансовата криза през 2008 г. Решението за това как ще продължи пътя си след октомври, когато изтича мандатът му, може да бъде ключово за независимостта централната банка на Румъния в ерата на популизма, коментира агенцията, цитирана от румънския в. "Зиарул финанчиар".

Блумбърг отбелязва, че Румъния, страна с около 20 милиона души, вече създава главоболия на официалните представители от ЕС, които се опитват да се справят със заплахите срещу демокрацията във всички страни от бившия комунистически блок. Например в Унгария и Полша управителните съвети на централните банки вече се състоят от правителствени съюзници.

Исъреску би бил по-склонен да си тръгне, ако съществува подобна заплаха и за административния съвет на централната банка на Румъния, където предстои всички членове да бъдат преизбрани или сменени, коментира информационната агенция.

"Ако настоящото ръководство бъде заменено от по-малко квалифицирани и политически лоялни хора, тогава (. . .) леята може отново да бъде поставена под натиск. (. . .) Опасявам се, че ако не е Исъреску, ще бъде някой по-малко надежден и с по-слабо влияние", коментира Блейзи Антин, ръководител на проучванията за нововъзникващите икономики в рамките на американката група TCW, която изкупува румънски държавни облигации.

"Блумбърг" коментира, че за Румъния моментът никак не е подходящ за подобна смяна, тъй като след период на бърз растеж икономиката дава признаци на забавяне, а бюджетният дефицит може да превиши определения от ЕС лимит. С президентски и парламентарни избори до края на 2020 г. централната банка има нужда от твърда ръка, а Исъреску е именно тази твърда ръка, отбелязва агенцията, като добавя, че за 28-те години на поста той си е спечелил и международно влияние.

До момента управителят на централната банка не е заявил ясно намеренията си дали ще се кандидатира за нов мандат. "На близо 70 години съм, нали така?", заяви той в отговор на журналистически въпрос миналата година, намеквайки, че няма намерение да продължи./ БТА

Дневник