Съветът на Европа призова Унгария да спазва правата на бежанците и на неправителствените организации, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Агенцията се позовава на доклад на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович. Време е да се бъде прекратен режимът на "кризисно положение заради масова миграция", препоръчва още комисарят.

Унгария трябва незабавно да обърне внимание на нарушенията на човешките права като задържането на кандидати за убежище в транзитни зони по границата със Сърбия и оказването на натиск върху неправителствени организации, посочва Миятович, която посети Унгария през февруари. Системното задържане на кандидати за убежище, сред тях - деца, в транзитните зони без адекватна правна база повдига въпроси за произволния характер на задържанията, продължава докладът. Нужно е властите да помислят за алтернативи, смята Миятович.

Тя изтъква също, че в Унгария се наблюдава негативна тенденция по отношение на равенството между половете, пример за която е малкият брой жени, участващи в унгарския политически живот, и нежеланието на Унгария и до този момент да ратифицира Истанбулската конвенция.

"Нарушенията на човешките права в Унгария имат негативно въздействие върху цялата система за защита на правата и върховенството на закона. На тези нарушения трябва незабавно да се обърне внимание", отбелязва Миятович.

Проблеми със съдебната система и НПО

В подробен отговор на доклада унгарското правителство отхвърли критиките по всички засегнати от комисаря въпроси. Правителството заяви, че предприетите от него кризисни мерки по отношение на масовата имиграция са абсолютно обосновани, тъй като все още има много имигранти в страни като Сърбия и Северна Македония.

Докладът на Миятович съдържа критики и за централната роля на министъра на правосъдието при назначаването на съдии в рамките на новата унгарска система от административни съдилища, които ще гледат дела, по които страни са държавата и регионалните власти. Под въпрос е независимостта на системата.

Критично е и отношението на Миятович към унгарското законодателство, което ограничава дейността на неправителствените организации. Като примери се посочват въведеният данък върху средства, които подобни организации получават от чужбина, и криминализирането на действия за защита и оказване на подкрепа на кандидати за убежище.

Дневник