Бурно размножаване на водорасли е убило през миналата седмица около 8 милиона сьомги във ферми в Норвегия. Това е заличило повече от половината прогнозен ръст на продажбите, съобщи националният Съвет на производителите на морска храна, цитиран от "Ройтерс".

Необичайно бързото разпространение на водораслите е станало по северното крайбрежие и продължава да се разраства. То се причинява от редица фактори, сред които затопляне на водата и липсата на течения. Агенцията обяснява, че водораслите полепват по хрилете на рибите и те умират от задушаване. Дивата сьомга може да напусне поразените от явлението райони, но отглежданата във ферми е блокирана на място.

Норвежката Дирекция по рибовъдство съобщи във вторник, че са унищожени над 10 000 тона сьомга, отглеждана във ферми, а общата крайна стойност на загубите е около 70 млн. долара. Съветът на производителите на морска храна настоява, че щетите ще са много по-големи. "Твърде рано е да се каже какви ще са загубите на производителите. Първоначалните данни сочат 8 милиона риби, което се равнява на 40 000 тона сьомга, която няма да излезе на пазара", казва Паул Ондал, анализатор към Съвета.

Норвегия е вторият в света износител на сьомга (1.24 млн. тона през 2018 г.) и вероятно явлението ще се повиши тази година цените на световните пазари, казва Ларс Конрад Йонсен, анализатор в компанията Fearnleys. Той посочва, че са пострадали най-вече по-малки ферми, докато никой от големите производители като Mowi или Leroy не изглежда да е засегнат, а значи и ще спечелят от поскъпването във втората половина на годината.

Дневник