181 800 бюлетини за изборите за Европейски парламент на 26 май в област Шумен вече са доставени. Те се охраняват в сградата на Областна администрация и ще бъдат раздадени заедно с материалите в деня преди изборите. По списък гласоподавателите в областта са 165 186, съобщиха от РИК-Шумен.

76 е броят на машините, чрез които също хората могат да дадат своя вот. Те ще пристигнат в съботния ден. В община Шумен с машини ще се гласува в 37 секции. В Каолиново те са 7, в Нови пазар – 9, във Велики Преслав – 5, във Върбица и Венец – в по 4 секции, в Хитрино – 3, в Смядово – 2 и в Никола Козлево е една.

„Председателите на секционни избирателни комисии преминаха обучение и на място ще разясняват на избирателите как да гласуват машинно. За всяка от машините ще се грижи техник, ако възникне проблем с работата й. Имаме и уверение, че при евентуална повреда на апарата за гласуване ще бъде доставен нов“, обясни говорителят на РИК–Шумен Дилян Нанев. Той допълни, че разяснения ще има пред всяка едно от секцията, където има машинно гласуване.

В седем от общините в областта са образувани и подвижни избирателни секции (ПСИК) за хората, които не могат да се придвижат до постоянните. За ПСИК не са постъпили заявления само в общините Шумен, Нови пазар и Смядово.

Във всяка една община са образувани и избирателни секции за хора със затруднения в придвижването и такива с увредено зрение. Всички тези секции са публикувани на страницата на РИК – Шумен.

До 25 май е срокът, в който от болниците в областта, както и от шуменския арест, трябва да заявят в РИК дали там ще има избирателни секции.

От ОД на МВР съобщиха, че звената „Български документи за самоличност“ ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент от 8,30 до 19,30 часа.

В рамките на изборния ден - от 7.00 ч. до 20.00 ч. на 26 май /неделя/ с оглед опазване на обществения ред на територията на област Шумен със заповед на областния управител се забранява продажбата на алкохол на обществени места.  Заповедта на областния управител е изпртена до кметовете на общините в Шуменско. 

ШУМ.БГ