Левицата и десницата споделяха властта в Европейския парламент почти без прекъсване от 1979 г. За първи път в историята на ЕС обаче възходът на популизма заплашва това разбирателство. По този повод "Франс прес" и "Ройтерс" припомнят кои бяха основните политически семейства в европарламента досега - нещо, което би могло да се промени след евроизборите, започнали днес.

В последния Европейски парламент депутатите бяха обединени в осем политически групи, т.нар. политически семейства. Най-голямата е Европейската народна партия (ЕНП) с 217 депутати. В редиците й влизат Християндемократическият съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) от Германия, Републиканците от Франция, "Форца Италия" от Италия, Народната партия от Испания, "Фидес" от Унгария и др. Кандидатът на ЕНП за председател на еврокомисията е Манфред Вебер, който е член на ХСС - сестринската партия от Бавария на ХДС на Ангела Меркел. Вебер е на 46 години, инженер, направил кариера в Брюксел, където е евродепутат от 2004 г. и председател на парламентарната група на ЕНП от 2014 г.

Социалистите и демократите досега имаха 186 депутати. В редиците на това политическо семейство са Германската социалдемократическа партия, Австрийската социалдемократическа партия, британската Лейбъристка партия, италианската Демократическа партия, Испанската социалистическа народна партия.

Кандидатът на това политическо семейство за председател на Европейската комисия е холандецът Франс Тимерманс. Сега той е заместник-председател на еврокомисията и "дясната ръка" на Юнкер. На 57 години е и говори отлично шест езика. Бил е външен министър на Холандия от 2012 до 2014 г.

Евроскептичната десница е обединена в семейството на Европейските консерватори и реформисти и имаше досега 76 депутати в Европейския парламент. В редиците й влизат британската Консервативна партия на Тереза Мей, полската партия "Право и справедливост", белгийската партия Нов фламандски алианс и др. Кандидатът на това политическо семейство за председател на еврокомисията е чехът Ян Захрадил, на 56 години.

Европейските либерали са обединени в семейство, наречено Алианс на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Досега те имаха 68 евродепутати. Водещи партии в това семейство са германската Свободна демократическа партия, холандската Народна партия за свобода и демокрация и др. Либералите не номинираха специален кандидат за поста председател на еврокомисията, а екип от седем души. Сред тях са еврокомисарят по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, на 51 години, известна с непреклонността си към гигантите от Силициевата долина. Сред седемте души е и Ги Верхофстад, бившият белгийски премиер, който беше и кандидат на това политическо семейство за председател на ЕК преди пет години, а досега беше лидер на неговата парламентарна група в Европейския парламент.

Зелените, обединени в политическо семейство със същото име, досега имаха 52 евродепутати. В редиците на групата са екологични партии от Швеция, Германия, Франция и др. Зелените имат двама кандидати в надпреварата за поста председател на еврокомисията - 37-годишната германка Ска Келер, която беше кандидатка и през 2014 г., и 42-годишният холандец Бас Ейкаут.

Радикалната левица е обединена в политическото семейство Европейска обединена левица. В редиците му влизат Френската комунистическа партия, гръцката партия Сириза, германската партия Левите. За председател на еврокомисията това политическо семейство издига двама кандидати - словенката Виолета Томич, на 56 години, противник на строгите икономии и привърженик на по-големи държавни разходи, но и на по-строг търговски контрол, и испанецът Нико Куе, на 62 години, бивш синдикалист, който като дете е дошъл в Белгия, където е живял през по-голямата част от живота си.

Еврофобите и популистите са обединени в политическото семейство, наречено Европа на свободата и пряката демокрация. В редиците му влизат италианското Движение "Пет звезди", както и бившата дясна ръка на Марин льо Пен, Флориан Филипо, и британски привърженици на Найджъл Фараж, който едно време беше лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство, а после се отцепи от нея и сега е лидер на новата Партия на Брекзит. Това политическо семейство няма кандидат за еврокомисията.

Крайната десница е в политическото семейство, наречено Европа на нациите и свободата, която досега имаше 37 депутати в Европейския парламент. Това политическо семейство обединява крайнодесни националистически партии като френската Национален сбор, италианската Лига, Австрийската партия на свободата и др. /БТА

Дневник