Австралийският актьор Джефри Ръш ще получи обезщетение от таблоида News Corp в рекорден за Австралия размер, равняващ се на 1,9 млн. щатски долара, след като изданието "Дейли Телеграф" в Сидни го обвини в "непристойно поведение", съобщи "Ройтерс".

Федералният съд в Австралия нареди австралийското крило на News Corp да плати на носителя на "Оскар" сумата заради миналите, а и бъдещите икономически загуби на актьора в допълнение към предходното обезщетение от 610 хил. долара, отсъдено през април.

Говорител на медията не е бил открит за коментар на решението, а адвокатът на Ръш е отказал да коментира.

67-годишният актьор заяви, че статиите в "Дейли Телеграф" в Сидни са били набързо скалъпени, тъй като вестникът е искал да има "австралийски ъгъл" в допълнение към обвиненията за сексуално насилие, повдигнати срещу щатския филмов продуцент Харви Уайнстийн.

В текст със заглавие King Leer ("Кралят похотливец" - бел. ред.) и в няколко последвали статии в края на 2017 г. вестникът обвини актьора, че се е държал "неподходящо" с Ерин Джийн Норвил по време на продукция на "Крал Лир" в "Сидни тиътър къмпани".

Актьорът, който спечели "Оскар" през 1997 г. за ролята си в "Блясък" и след това се снима в поредица от успешни филми като поредицата "Карибски пирати", "Крадецът на книги" и "Най-добрата оферта", обяви, че статиите са внушили, че той е "голям перверзник" и е уличен в "разврат", което е довело до "значителни щети" за него.

През април съдията по делото Майкъл Уигни прочете заключението на решението в претъпканата съдебна зала, част от което гласеше: "Това е била една безотговорна публикация на сензационна журналистика от най-лошия вид."

Дневник