Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, заместника му Анна Янева и бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Евтимов за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за над 29 млн. лв.

Делото започна в съда на първа инстанция 10 години след като са били извършвани престъпленията, за които прокуратурата е повдигнала обвинения.

Първоначално обвинен бе само Овчаров. В края на март 2018 г. Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу него като длъжностно лице за това, че въпреки задълженията си на министър умишлено не е упражнил достатъчно контрол, в резултат на което е настъпила щета за "Мини Бобов дол" на стойност близо 9 млн. лв.

На 17 май миналата година делото срещу Румен Овчаров бе върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. След допълнително разследване с обвинения се сдобиха освен Овчаров и заместникът му във ведомството, както и бившият изпълнителен директор в предприятието. Сумата на обвинението също бе увеличена значително – общата щета е над 29 млн. лв., като Овчаров носи солидарна отговорност с другите подсъдими за над 24 млн. лв.

От прокуратурата твърдят, че след връщането на делото е извършено допълнително разследване, при което са събрани доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за "Мини Бобов дол" ЕАД са настъпили значителни щети.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост, осъществена при условията на продължавано престъпление в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на "Ораново" ЕООД са прехвърлени изключителните права на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък "Бабино" и участък "Бобов дол" от находище "Бобовдолски въглищен басейн", предоставени с решения на Министерския съвет на "Мини Бобов дол" ЕАД, в нарушение на текстове от Закона за подземните богатства и Закона за концесиите, твърдят от държавното обвинение.

Според обвинителния акт това е станало, без да е проведена открита процедура при условията на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция и равнопоставеност на всички кандидати и участници и без да е установено притежава ли "Ораново" ЕООД, необходимите за извършване на добив на въглища технически, управленски и финансови възможности. Крайният резултат от всичко това бил откриване на производство по несъстоятелност на "Мини Бобов дол" ЕАД.

Адвокатите на тримата подсъдими поискаха днес от съда да върне делото на прокуратурата отново заради съществени процесуални нарушения. Защитниците акцентираха най-вече на разминаване в сумите, за които са повдигнати обвинения на тримата подсъдими.

"Противоречията за какви вреди са им повдигнати обвинения са обсъждани и при предишното внасяне на обвинителния акт. Основните суми са посочени като размер и произход. Няма противоречие в сумите в диспозитива и в заключителната част. В началото и в средата на обстоятелствената част те значително се различават, но това не води до неяснота в какво престъпление са обвинени", смятат магистратите.

Съдебният състав посочи и че липсва конкретизация по периоди за това какви суми не са получени от наеми и режийни разходи, но това не се налагало - прокуратурата ще има възможност да докаже твърденията си, а ако не успее – съдът ще чете оправдателни присъди.

Магистратите отхвърлиха искането за повторно връщане на делото на прокуратурата и с мотива, че от периода, за който са обвинени тримата подсъдими, са минали над 10 години и поредно връщане едва ли ще допринесе за събиране на нови доказателства.

Решението делото да започне в съдебна фаза не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд, а ако той потвърди, заседание ще има на 24 юни. По делото трябва да бъдат разпитани 51 свидетели и да се изслушат 7 вещи лица, изготвили различни експертизи. Бившият министър Румен Овчаров остава с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".

Румен Овчаров има още едно обвинение. Дни преди да изтече 10-годишната давност от извършване на предполагаемото престъпление, през 2016 г. бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бе обвинен за проекта АЕЦ "Белене".

Причината е, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е допуснал подписването на споразумението между "Националната електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) на 29 ноември 2006 г., докато бе министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

Като принципал на НЕК не е упражнил контрол върху сключването на споразумението между НЕК и АСЕ, а то било подписано в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за изпълнението му.

Дневник