Директорът на ОДМВР-Монтана старши комисар Ивайло Антонов е подал заявление за прекратяване на служебните правоотношения по собствено желание (чл. 226, ал. 1, т. 4 от Закона за МВР). Решението е лично, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От БСП твърдят, че оставката идва след разкрития на партията и изнесени данни за неправомерна намеса на полицията в изборния процес. "Това е потвърждение, че МВР се използва за оказване на влияние върху изборите в полза на управляващите. От БСП оповестихме подобни действия и на полицията във Видин, Лом и Враца. Очакваме и техните оставки", заявяват от партията.

Вчера зам.-председателят на партията Кирил Добрев сигнализира за полицейски, административен и икономически натиск върху БСП преди европейските избори.

Според него Министерството на вътрешните работи (МВР) вече вземало една страна в изборите, а в управленията във Видин, Враца и Монтана вече е имало оперативки, по време на които е казано, че, ако ГЕРБ не спечели изборите, ще бъдат разформирани и пратени по други части на страната.

Кирил Добрев даде пример с два случая за натиск над БСП. Единият е от Видин, където полицаи са влезли в партиен офис, прекъснали са среща, иззели протоколна книга със списъци лични данни на членове, накарали председателя да подпише декларация, че няма да купува гласове, а после обикаляли хората от списъците да ги плашат. Вторият пример е от Борован, където полицаи предупредили местен лидер да не разпъва предизборна шатра.

Не е редно МВР да бъде въвличано в предизборни скандали, върху министерството не трябва да бъде оказван натиск, заяви категорично вчера вътрешният министър Младен Маринов. Той обясни, че се работи с ЦИК и прокуратурата, за да бъдат гарантирани реда, охраната на изборните секции и спокойното протичане на изборния ден.

"Според създадената организация, всеки областен директор е отговорен за изпълнението на планираните задачи на територията на съответната област. При сигнали за злоупотреба на полицейски служители, се извършва проверка и в зависимост от резултата, се предприемат необходимите мерки", каза министърът. Маринов заяви и че, ако някой си позволи да наруши закона, ще бъдат взети бързи мерки.

Вътрешният министър допълни, че всекидневно в министерството се получават сигнали, по които се извършват проверки и резултатите се предават на прокуратурата с оглед изясняване на всички обстоятелства и факти.

Той уточни, че предупредителните протоколи се издават на физически лица на базата на сигнали за подготовка за извършване на нарушения или престъпления, но те нямат правни последствия, ако не последва противоправно деяние. През 2017 г. са издадени 3500 предупредителни протока, а към момента те са приблизително 1200.

7 са образуваните досъдебни производства за извършени различни нарушения в изборния процес. "МВР ежедневно поддържа комуникация с ЦИК и днес изпратих до комисията писмо във връзка с определяне на ясни и точни процедури за правомощията на полицейските служители през изборния процес", съобщи още вътрешният министър.

Дневник