Премиерът Бойко Борисов и генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле разгледаха изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната художествена галерия.

Премиерът Борисов запозна г-жа Азуле с част от историята на меча и пръстена на хан Кубрат. По думите му в меча на хан Кубрат се съчетават красота и огнен дух, а в онзи исторически момент, е бил "инструмент за решаване на международните отношения". Една нация има сила, когато духът и огненият меч се кръстосат, каза още той.

Красотата на меча се е запазила по-добре от силата му, е посочила Азуле.

По думите на Борисов с "Ермитажа" ще бъде обсъдена възможността за отливка на меча, за да може страната ни да го подарява на хора, отличени в областта на културата и образованието.

В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета –

мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.

Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Мечът на хан Кубрат ще бъде показан на изложба в Националната галерия "Двореца" в рамките на Дните на Ермитажа в София. Еккспозицията ще може да се разглежда до 30 юни. 

Vesti.bg