В 20,40 часа изборният процес във всички избирателни секции в Шуменска област приключи.

Окончателни данни за процента на изборната активност все още няма. От Районната избирателна комисия разпространиха информация към 20,30 часа. Според нея активността в областта е точно 30%, като до урните са отишли 53 506 от имащите право на глас.

Най-висок е процентът на активността в община Никола Козлево - 56,65, а най-нисък във Велики Преслав - 25,09. в Каолоново активността е 50,33%, във Венец 49,82%, във Върбица 44,11%, в Нови пазар 32,6%, в Хитрино 30%, в Каспичан 29,09%, в Смядово 27,61%.

В община Шумен активността е 27,29%.

"Изборният ден премина нормално и спокойно. Имаме 7 подадени сигнала за нарушения, всички се оказаха неоснователни", каза говорителят на РИК Дилян Нанев. 

"Получихме информация, че машинният начин за гласуване е бил широко използван. Има секция, в която на машина са гласували повече, отколкото с хартиена бюлетина", каза Нанев.

1 машина - в село Габрица, не е стартирала тази сутрин, а 2 са имали проблеми временно, но са разблокирани от техническо лице.

От пресцентъра на полицията съобщиха, че няма данни за възникнали проблеми и инциденти. На откритата линия в Ситуационния център на МВР е получен един сигнал, по който е извършена е проверка.

„Български документи за самоличност“  към ОДМВР-Шумен са издали през днешния ден шест удостоверения на граждани, които са били с изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, за да упражнят правото си на глас.

ШУМ.БГ