Запазване на преднината на ГЕРБ пред БСП с над 5 на сто, партията на Бойко Борисов печели 30.77% от гласовете, а БСП - 25.01%. ДПС са трети с - 13.73%, а ВМРО получава 8.06%. Обединението "Демократична България" печели изборите зад граница.

Това показват данните към 07:00 ч. на 27 май и при обработени 61.24% протоколи от секционните избирателни комисии, се съобщава на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК)

Макар да губи част от подкрепата си при по-голям брой обработени протоколи в сравнение с 05:00 ч. тази сутрин, "Демократична България" е над бариерата от 5.88 на сто и печели място в европарламента с подкрепа от 6.90% до момента. Коалицията

Данните показват, че гласоподавателите извън страната са предпочели "Демократична България". Обединението събира 28.76 на сто от гласовете при обработени 100% от протоколите. На второ място хората в чужбина са предпочели ГЕРБ, като в секциите извън страната за партията са гласували 22.16% от хората. БСП е с 15.42% подкрепа, следвани от ВМРО със 7.06%. Едва на шесто място е ДПС с 4.06 на сто от гласовете в чужбина.

До късно снощи паралелните преброявания на социологическите агенции показваха, че "Демократична България" се движи на ръба на бариерата от 5.88 на сто и не е сигурно дали ще вземе мандат. При първите данни "Демократична България" се смяташе, че получава подкрепата на около 6 на сто от избирателите, при 50 на сто от преброените паралелни гласове резултатът падна под бариерата, а през нощта отново леко се покачи, но остана на кантар - според "Алфа рисърч" на формацията не й достигаше подкрепа в рамките на статистическата грешка, а "Галъп интернешънъл" даваха резултати съвсем малко над бариерата.

Официалните данни на сайта на ЦИК засега сочат, че "Демократична България" прескача бариерата, но дали този резултат ще падне отново при по-голям процент преброени окончателно протоколи и гласове остава да се види в следващите часове. По данни към 05:00 ч. и при обработени 42.29% протоколи от секционните избирателни комисии "Демократична България" събираше 7.59% от гласовете, сочеше информацията на ЦИК.

Дневник