Четирима косовски полицаи са ранени при мащабна операция в северната част на страната, при която са арестувани близо 30 души, съобщи сръбският канал на телевизия N1.

Специалните части на полицията, ROSU, още са в района. Според държавната телевизия РТС сръбски войници са разположени близо до границата с Косово. Радио "Свободна Европа" съобщи, че операцията е започнала преди 7 ч. местно (8 ч. българско време) с активиране на сирените за въздушна опасност.

Президентът Александър Вучич съобщи, че сред задържаните е и руски гражданин, служител на ООН. В Зубин поток, село в Северно Косово, операцията продължаваше към 14:30 ч. българско време. По-късно мисията на ООН в Косово (UNMIK) съобщи, че Михаил Красношченков (както е името му според агенция ТАСС) е бил освободен.

Според властите е оказана "въоръжена съпротива" срещу операцията с огнестрелни оръжия и барикади. При акцията в Зубин поток са задържани общо 19 полицаи и 9 граждани, от които поне 10 са косовски сърби.

В резултат на инцидента сръбската армия е в пълна бойна готовност, а според агенция "Танюг" президентът Александър Вучич извършва и "интензивна дипломатическа дейност".

"Да изгони сърбите и с Косово"

Във "Фейсбук" премиерът Рамуш Харадинай написа, че акцията е насочена срещу "лица, замесени в контрабанда, организирана престъпност и други престъпления". Сред "замесените... са митнически служители, полицаи и други граждани" и случаят е свързан с "върховенството на закона и нищо друго", а не с косовските сърби, продължава той. Външният мистър Беджет Пацоли, също призовал Белград да не политизира случая, споменава и вземане на подкупи, а косовската полиция - злоупотреба със служебно положение и търговия с контрабандни стоки.

Отговарящият за Косово в сръбското правителство Марко Джурич обаче определи целта на операцията по друг начин - като целяща да предизвика страх и паника. Според него "сепаратистите от Прищина са стигнали до по-ужасяващи методи, за да плашат сърбите" и искат да "създадат невъзможен климат за сърбите в Косово". За "Асошиейтед прес" Джурич казва, че "Сърбия ще реагира в хода на деня", ако "това не се прекрати незабавно".

Според косовската полиция инцидентът няма нищо общо нито с убийството на косовският сръбски политик Оливер Иванович миналата година нито с това на полицая Енвер Зимбери, също в северно Косово, преди осем, пише "Болкан инсайт".

"Сърбия няма да позволи етническо прочистване"

Руското министерство на външните работи обвини Косово в провокация. Според "Спутник" институцията също така призовава международните покровители на Косово да "вразумят косовско-албанските радикали". Посолството на Москва в Белград по-късно настоя да бъде освободен руският гражданин, а "всички отговорни за това крещящо нарушение да бъдат подведени под отговорност".

Русия има предвид изявление на кабинета на сръбския президент, според който Вучич е помолил западни правителства да овладеят Прищина и да ѝ кажат, че "Сърбия няма да позволи етническо прочистване".

Реакцията на Еврокомисията бе да призове за усилия случващото се в Зубин поток да не попречи на усилията за нормализация.

Серия от реплики

Поредната ескалация на напрежението между Белград и Прищина от последните месеци дойде след обръщение на Вучич пред депутатите, в което той обясни, че Косово е "загубено" и сърбите няма какво да се лъжат. По-рано косовският му колега Хашим Тачи поиска от него да признае Косово, тъй като това би намалило напрежението в кризата.

И президентът и други сръбски служители приемат като "червена линия" премахването на стопроцентовите мита за търговия със Сърбия, наложено от косовските власти миналата година.

Вучич и Тачи същевременно призоваваха миналото лято за сделка, която би могла да включва промяна в косовско-сръбската граница, но и признаване на косовската независимост. Идеята срещна съпротива в Европа, но се ползваше с известна подкрепа от Съединените щати. Тя обаче не се ползваше с одобрение от кабинета в Прищина, нито от част от сръбския политически елит.

Някои сръбски журналисти, критични към Вучич, днес отбелязаха, че с коментарите си Вучич подготвя почвата за нов опит за сделка с Косово (през април проправителствени таблоиди допуснаха, че това може да се случи през октомври) и че ходовете от двете страни целят да нажежат страстите в двете столици, за да създадат нов повод за диалог.

Дневник