Издирваният за двойно убийство Стоян Зайков се самоубил вчера в областта на сърцето след престрелка с полицията. Спрямо него не е употребявано оръжие или каквато и да било физическа сила. Това заяви директорът на ОДМВР- София комисар Николай Спасов по време на брифинг, цитиран от агенция "Фокус".

"Сигналът ни не е от гражданин, а е изцяло от работата на всички служители, които участваха в щаба и служителите на МВР, които бяха заети с този тежък случай", каза той. По думите му през последните 20 дни той се е движил в района на Горна Василица, Долна баня и Свети Спас, село Костенец и вили Костенец.
Той акцентира, че е имало изстрели от служителите, които са предупредителни, а действията на полицията са продължили между 20-30 минути.

Информацията беше потвърдена и от вътрешния министър Младен Маринов, който също взе взе участие в брифинга "Бяха проведени различни оперативно- издирвателни действия, фотокапани, анализ на движението, където сме засичали, че той е бил. Бяха установени къщи, в които е влизал и взимал храна", каза той.

"На база на този анализ предприехме действия по отвличане на вниманието и секретни, там където не провеждаме такива действия. Ще се извърши оглед. Случаят ще се поеме от следовател, тъй като има участие на служители на МВР", коментира вътрешният министър. По думите му гражданите вече могат да си отдъхнат.

Стоян Зайков бе в неизвестност от 9 май, когато беше открито тялото на бившата му приятелка, от която има дете. На 16 май полицията откри и тяло на мъж, който живеел в непосредствена близост до дома на Зайков. По данни на МВР мъжът е бил убит с ловна пушка, а освен съсед, е и братовчед на издирвания. Убитият дори бе сред разпитваните след изчезването на Зайков. 

Дневник