Мислехме,че негативният вот от скандалите в ГЕРБ ще дойде към БСП, но той се изрази в негласуване – знак към всички, че не ни одобряват и легитимират. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Би Ти Ви по повод резултатите от европейските избори.

"Въпреки многото битки, за три години не успяхме да докажем, че сме различни от статуквото", каза тя. По думите ѝ загубата "тежи", но акцентира, че БСП е единствената партия, която е увеличила резултата си с 50 хил. гласа в сравнение с предишните избори.

"Лепна ни се клишето, че кампанията ни е била негативна и че не сме говорили за европейски теми, което не е вярно. Истинската негативна кампания беше "Апартаментгейт", но не инициирана от нас", подчерта лидерът на БСП. Тя разкритикува тона на Борисов при анализ на изборните резултати по области и каза, че няма да влиза в неговия начин на говорене.

Първа подобна оставка във времето на прехода

Председателят на БСП коментира и причините за подадената от нея оставка на 28 май по време заседание на Националния съвет на партията. 

"Оставката е личен акт, взех го сама. Сигурно има много хора, които са виновни за тези резултати, но първият носи отговорност. Част от промяната е да покажеш нов морал", каза тя. Нинова отбеляза, че много хора са я убеждавали да не го прави и по думите й никой по време на прехода не си е подавал оставката за "такова нещо".

'Когато взема решение, не се поддавам на вътрешен и външен натиск. В момента нямаме процедура за избор на председател. Появиха се спекулации, че оставам, за да се бетонирам. Аз не съм Борисов, не мога да си позволя да използвам партийния ресурс", акцентира Нинова.

Според нея е неправилен изводът, че има разделителна линия "Нинова - Националният съвет". По думите ѝ има просто различни позиции в Националния съвет. Тя каза още, че влизането на Сергей Станишев в листата е трябвало да консолидира хората и да привлече избиратели, но това не е станало.

"По устав до избирането на нов председател функцията трябва да се изпълнява временно от един от заместниците ми, но все още не съм разговаряла с никого", информира Нинова.

Нинова не знаела за сбърканата методика за субсидиите

Председателят на БСП коментира и за сбърканата методика за разпределението на субсидиите на партиите, при която се дават 13.20 лв. за глас, а не 11 лв., за което съобщиха от "Шоуто на Слави. "Методиката е написана некадърно, ето я отговорността на управлението. Продължаващ монопол да печелят за сметка на народа. Не би ми минало през ум, че има нарушение на Закона за бюджета. Ако за секунда съм допуснала подобно нещо, щях да алармирам първа. Не знам колко пари ще трябва да върнем", поясни тя.

В отговор на въпрос с какво се е издържала месеците, в които не е била в парламента заради решението на парламентарната група, тя отговори "от спестявания", като дори отбеляза, че не е взела от касата на Народното събрание полагащата й се по закон 1/3 от заплатата.

БСП се връща в парламента

След повече от три месеца отсъствие депутатите от "БСП за България" се връщат на работа в парламента днес. Социалистите спряха да участват в работата на Народното събрание в средата на февруари с мотив, че искат отмяна на приети дни по-рано промени в изборното законодателство.

Напускането на парламента доведе до недоволство от страна на част от депутатите, чиито заплати бяха орязани с 60% заради отсъствията. Имаше и критика, че с действията си е лишила партията от трибуна по време на предизборната кампания, заради което е изгубила и изборите.


Социалистите обявиха, че депутатите се връщат, за да внесат изменения в антикорупционното законодателство, както и предложения за промени в правомощията на главния прокурор. Те ще искат и оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради по-високите партийни субсидии.

 Дневник