В търсене на първи осминафинал на "Ролан Гарос" Григор Димитров се изправя пред едно от най-големите си изпитания. Българинът среща шампиона в Откритото първенство на Франция от 2015 г. Стан Вавринка в среща от третия кръг.

Вавринка е най-голямото име, което Димитров среща в Париж от 2013-а насам, когато отпадна от Новак Джокович (трети кръг). Двамата ще излязат на игрището в последен двубой на корт "Сузане Ленглен". Преди тях са други три срещи - Елизе Мертенс срещу Анастасия Севастова, Каспер Рууд срещу Роджър Федерер и Слоунс Стивънс - Полона Херцог.

Очаква се двубоят да бъде привечер след 18.30 часа, след като първата среща започва в 12 часа.

"Потенциално един от най-интересните мачове в третия кръг на турнира. Вавринка и Димитров не са в най-добрата си форма, но това прави срещата още по-вълнуваща. Няма да бъде толкова странно, ако българинът поднесе още една изненада, след като вече отстрани Марин Чилич", анонсира "Евроспорт" срещата между двамата.

Именно третият кръг засега е непреодолимо препятствие за Димитров, който в осемте си участия в Париж не е стигал по-далеч. В последните две години бившият №3 отпада точно след третата си среща - през 2017 г. от Пабло Кареньо Буста, а през 2018-а от Фернандо Вердаско, и двата пъти без да вземе сет.

Българинът стигна до това стъпало в турнира след два маратонски мача. Още в първия кръг Димитров срещна големи трудности срещу ветерана от Сърбия Янко Типсаревич, но победи макар да пропиля два сета аванс. След три часа игра той все пак победи с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7 (4), 6:4.

Втората му среща беше още по-драматична, изправяйки се срещу Марин Чилич. Димитров се нуждаеше от 4.30 часа, за да надвие 11-ия поставен с 6:7 (3), 6:4, 4:6, 7:6 (2), 6:3.

Димитров има осем мача срещу Вавринка, като досега балансът е по четири победи за двамата. Българинът беше в серия от четири поредни успеха в периода 2014-2016 година, но последните два мача бяха за Вавринка.

В турнири от Големия шлем Димитров още няма победа над швейцареца. Вавринка излезе победител на Australian Open 2011, както и през 2018 г. на "Уимбълдън" и US Open, спирайки го и двата пъти в първи кръг. На клей обаче балансът е 2:1 победи за Димитров.

Българският тенисист обяви, че се чувства развълнуван от предизвикателствата, които му предстоят в Париж. "Оценявам всички тези моменти. Не се интересувам точно срещу кого играя, защото ми трябват победи. Мачът беше от изключително значение за мен", каза Димитров.


Вавринка оцени високо качествата на съперника си. Според него обаче Димитров минава през труден период.

"Той е играч, който се опитва да намери себе си през последните седмици", каза швейцарецът. "Димитров е способен да играе изключително агресивно, но изглежда напоследък има проблеми да си върне увереността. Той тренира доста, играе добре, но на корта е различно".

Победителят от срещата ще има за съперник в осминафиналите Стефанос Циципас или Филип Крайнович.

Другите интересни мачове от програмата за деня са Рафаел Надал срещу Давид Гофен и Федерер срещу Руд. Докато при дамите Гарбине Мугуруса се изправя срещу Елина Свитолина.

Дневник