Григор Димитров изостава с два сета от Стан Вавринка в мача между тях от третия кръг в "Ролан Гарос". Петъчният ден от програмата на турнира не стигна на двамата тенисисти да изиграят мача помежду си, след като проточване на останалите срещи доведе до късно начало. Вавринка взе и двата изиграни сета, като и в двата случая надделя с тайбрек - 7:6 (5), 7:6 (4). Двамата прекараха на корта 2.06 часа.

Началото на двубоя се забави и той стартира едва след 19 часа местно време. Срещите преди тази на Димитров и Вавринка се проточиха, като накрая двубоят беше преместен от корт "Сузане Ленглен" на Корт №1, който е значително по-малък.

Това доведе до недоволство на феновете, закупили билети за корта. Те освиркваха организаторите пред "Сузан Ленглен". "Решението не беше никак лесно, но взехме това решение, защото всички други мачове се забавиха. Разбирам и хората, но нямаше какво друго да направим", каза директорът Ги Форже.

Именно третият кръг засега е непреодолимо препятствие за Димитров, който в осемте си участия в Париж не е стигал по-далеч. В последните две години бившият №3 отпада точно след третата си среща - през 2017 г. от Пабло Кареньо Буста, а през 2018-а от Фернандо Вердаско, и двата пъти без да вземе сет. Двамата се срещат за девет път, след като дотук имат по четири успеха.

Българинът стигна до това стъпало в турнира след два маратонски мача по пет сета - в първия кръг с Янко Типсаревич победи с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7 (4), 6:4 и срещу Марин Чилич 6:7 (3), 6:4, 4:6, 7:6 (2), 6:3.

Първият сет продължи 68 минути, като в него надмощието се смени в течение на частта. Димитров започна колебливо, но след това подобри играта си.

Двубоят започна с ранен пробив, реализиран от Вавринка. Димитров не успя бързо да намери ритъма си и в първите няколко гейма не беше на ниво. Той взе подаването си в третия гейм, с което откри сметката си. След това Димитров успя на свой ред да пробие.

Това се случи в шестия гейм, когато с много добра игра и търпение взе подаването на швейцареца.

Последва маратонски гейм, в който българинът поведе с 40:0 и изглеждаше близо до затвърждаване на пробива. Димитров обаче допусна грешки, а Вавринка заигра по-добре и се стигна до ситуация бившият №3 да спасява точки за пробив.

Димитров все пак издържа и след близо 10 минути спечели подаването си, за да поведе за пръв път в срещата.

След обрата в сета Димитров дори имаше шанс да спечели първата част. Българинът получи сетбол, но Вавринка не допусна изненада. Швейцарецът докара нещата до тайбрек, в който трябваше да се справя с изоставане. Димитров поведе с 3:1, но Вавринка съумя да отговори и взе тайбрека със 7:5.

Сервисът на Вавринка беше по-стабилен, макар той да вкара само 48% от първото си подаване в сета. Швейцарецът записа три аса, срещу нито един за Димитров. Освен това българинът допусна две двойни грешки, макар да вкара 74% първи сервис.

Във втората част двамата трудно намираха решения, с които да изненадат противника от другата страна на мрежата. Вавринка пръв стигна до точки за пробив при подаване на Димитров, но този път нямаше успех.

Резултатът се задържаше равен през цялото време, като геймовете не продължаваха толкова дълго. При 5:5 Димитров не успя да се възползва от две поредни грешки на Вавринка, който успя да измъкне своето подаване от 15:30. След това българинът също си взе сервис гейма и вкара сета в тайбрек.

В тайбрека Вавринка взе предимство от 2:0. Димитров така и не успя да притисне съперника си, който имаше отговор на всички действия на българина и разликата започна да се увеличава. Вавринка взе и втория тайбрек със 7:4.

След това съдията на стола се консултира с двамата играчи и беше взето решение двубоят да продължи в събота.

Дневник