Парламентарната комисия по правни въпроси ще разгледа днес предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите по право държавна субсидия партии ще трябва да върнат "надвзетите" пари, чийто общ размер се очаква да бъде 14.5 млн. лв.

Преизчисляване на субсидиите ще има за периода от 26 май 2016 г. до 30 април т.г. и се прави, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Законопроектът бе подкрепен единодушно от депутатите от бюджетна комисия миналата седмица и се очаква да бъде подкрепен и днес от водещата правна комисия. Ако бъде приет в пленарна зала, пари ще трябва да връщат и политически формации, които вече не получават субсидия. Такава е коалицията Реформаторски блок, партиите в която са получавали парите си по отделно и ще трябва да ги връщат по същия начин. На партиите, които и в момента получават субсидия, дължимите суми ще бъдат отдържани при следващи траншове.

"Ако законът беше "несъвършен", както казва министърът на финансите, защо със законопроекта се предлага преизчисляване на изплатените субсидии от 26 май 2016 г. и възстановяването им от партиите? Ако сумите са били изплатени правомерно, с предложените изменения на практика се създават задължения за минало време, а министърът на финансите би следвало да познава добре практиката на Конституционния съд. Да не говорим, че някоя от партиите вече може да е прекратена. Липсата на какъвто и да е било срок в законопроекта за преизчисляване и възстановяване на надвзетата субсидия предполага, че това може и никога да не се случи.

Очевидно е, че приемането на тези изменения целят да освободят от отговорност министъра на финансите за неправилното прилагане на закона", коментира във фейсбук Слави Трифонов.

Разкритието на Слави Трифонов бе обявено седмица няколко дни преди изборите, а Министерският съвет анонсира промените ден след провеждането им.

Правната комисия ще разгледа и законопроект на "Воля", с който се предлага само партиите в парламента да получават субсидия, която да бъде намалена на 1 лев на глас.

Дневник