Леко повишение на резултатите по български език и литература при четвъртокласниците - това показват обобщените данни от Националното външно оценяване, обявени днес от Министерството на образованието.

Задължителните изпити, които по традиция са в първата половина на май, са положили над 60 500 ученици от 1796 училища. Проверяват се знанията по четири учебни предмета – български език и литература, математика, "Човекът и обществото", "Човекът и природата".

Според съобщението тази година резултатите по български език са с 5.01% по-високи в сравнение с 2018 г. и с 6.02% по-високи в сравнение с 2017 г. За разлика от предходни години се отчитат по-високи резултати по критериите от диктовката, уточнява пресслужбата на министерството.

Обобщените данни са показали, че като цяло резултатите са съизмерими с тези от предходните години. Най–високи продължават да са постиженията по "Човекът и природата". По останалите учебни предмети резултатите са в близък диапазон – по математика са с 1.69% по-ниски в сравнение с 2018 г., но с 4.95% по-високи в сравнение с 2017 г. Понижението по "Човекът и обществото" спрямо предходната година е 4.44%, а по "Човекът и природата" - с 1.53 %, отчита образователното министерство.

Най-ниските резултати са на въпросите със свободен отговор, които предполагат допълване и/или създаване на кратък текст. При въпросите с избираем отговор се запазва тенденцията за висок процент верни отговори.

Къде са най-високите резултати

Според общия среден резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна.

На последните места по три от четирите учебни предмета се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по български език и литература - Монтана, Силистра и Сливен, съобщава образователното министерство.

Ето и какво е изпълнението на държавните образователни изисквания за учебното съдържание:

- По български език и литература - 77.69%
- По математика - 75.25 %
- По "Човекът и обществото" – 77.80%
- По "Човекът и природата" – 81.28 %

Дневник