Дясната партия на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" заяви, че иска да остане в редиците на консервативната Европейска народна партия (ЕНП). С това тя прави обратен завой след евроизборите миналия месец, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Смятам, че така е най-добре за нас. За ЕНП също е най-добре да ни задържи", заяви началникът на кабинета на премиера Гергей Гуяш в интервю за германския в. "Велт", публикувано днес.

ЕНП замрази членството на "Фидес" за неопределено време заради кампанията в Унгария преди евроизборите срещу консервативния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Миналия месец Орбан каза, че "Фидес" ще напусне ЕНП по собствено желание, ако ЕНП реши да състави центристки блок със социалдемократите, Зелените и либералите в Европейския парламент. По думите му тогава "Фидес" би трябвало да влезе в съюз с крайната десница в европарламента.

Гуяш използва по-умерен тон в публикуваното днес интервю: "Има въпроси, по които можем да сътрудничим със социалдемократите, Зелените и либералите."

Изненадващата промяна последва по-слабото от очакваното представяне на десните популисти на евроизборите на 23-26 май. Въпреки това Гуяш и "Фидес" продължават да се против номинацията от ЕНП на германския консервативен депутат Манфред Вебер за председател на еврокомисията. Вебер, който бе председател на ЕНП в последния Европейски парламент, влезе в сблъсък с "Фидес" и подкрепи замразяването на членството на партията през март, припомня ДПА.

Според Гуяш ЕНП трябва да номинира друг лидер от консервативния лагер за бъдещ ръководител на еврокомисията - един от най-висшите постове в ЕС.

По-рано той каза, че "Фидес" не вижда голям шанс да работи с крайнодясната група на италианския вицепремиер Матео Салвини в Европейския парламент. В друг жест, изглежда, целящ да успокои традиционните й европейски съюзници, "Фидес" обяви прекъсване за неопределено време на новата система от административни съдилища, отстъпвайки от реформата, която събуди опасения за независимостта на съдебната система.

Дневник