Китай издаде предупреждение за пътуване в Съединените щати, което е в сила до края на годината, предаде агенция "Блумбърг". Тази стъпка може да има отрицателно последствие за производители на луксозни стоки и е поредният изстрел в търговската война, която продължава да ескалира, отбелязва агенцията.

Грабежи, кражби и "честа" стрелба са сред мотивите на Министерството на културата и туризма, разпространени от агенция "Синхуа", без да се съобщават статистики и подробности.

Като фактор се изтъква и многократният "тормоз на китайски граждани, посещаващи САЩ, чрез проверки на влизане и излизане, интервюта от врата на врата и други средства", смята външното министерство, цитирано от телевизия CCTV. Затова "китайските граждани и финансирани от Китай институции в САЩ (трябва) да обърнат повече внимание на сигурността и да вземат повече мерки".

Според говорител на външното министерство, попитан дали това е част от търговската война и спора за технологичния гигант "Хуауей", става дума за отговор на "конкретни обстоятелства".

Поне от десетилетие Китай не е издавал подобно предупреждение, сочи справка в управлявани от държавата медии, пише "Блумбърг". В последната година потокът от китайски туристи в САЩ намалява - от 3.2 млн. през 2017 г. до 3 млн. миналата. Увеличили са се обаче разходите на тези, които пристигат - от 35.3 млрд. долара преди две години до 36.4 млрд. миналата. Именно те харчат най-много от всички международни туристи.

Пекин има опит с използването на туризма като икономическо оръжие. След като забрани организираните екскурзии до Южна Корея през 2017 г. заради решението за разполагане на ракетна система с подкрепата на САЩ, мярката отне на страната 0.4 пункта от икономическия ѝ растеж.

Дневник