Успехът на американския минисериал на HBO "Чернобил" за един от най-тежките ядрени инциденти в света е накарал огромен брой туристи да пожелаят да видят ядрената централа и призрачния изоставен град в непосредствена близост, разказва "Ройтерс".

Една туристическа агенция от Чернобил е обявила 40-процентов скок в резервациите, откакто поредицата на HBO започва излъчването си в началото на май и получи множество позитивни отзиви от зрителите и критиката.

През април тази година бяха отбелязани 33 години от катастрофата, предизвикана след неуспешен тест на сигурността в четвърти реактор на ядрената централа, след който облак от радиоактивни частици достигна голяма част от Европа.

Минисериалът на HBO представя събитията след експлозията, голямата акция по почистването и минимизирането на щетите, както и последвалото разследване.

Районът около централата носи усещане за постапокалиптична пустош, където обикалят бездомни кучета, а растителността пробива изоставените сгради, останали без прозорци.

В Припят, призначният град, който някога е бил дом на около 50 хил. души, работещи предимно в централата, има увеселителен парк с огромно виенско колело, което никога не е било ползвано, тъй като е трябвало да бъде открито на празника на 1 май в годината на катастрофата.

За да видят всичко това с екскурзовод на английски език, туристите са готови да платят по около 100 долара на човек.

Сергей Иванчук, директор на туристическата агенция SoloEast, споделя пред "Ройтерс", че фирмата им наблюдава 30-процентов скок на посещенията в района през май 2019 г. в сравнение с тези от миналата година. Резервациите за юни, юли и август са скочили с 40%, откакто HBO пусна минисериала, казва той.

Ярослав Йемеляненко, директор на Chernobyl Tour, казва, че е очаквал подобно увеличение заради поредицата. Неговата компания предлага специална обиколка на локации, които са пресъздадени в сериала, сред които е и бункерът, където първоначално местните управляващи решават да не евакуират града веднага след експлозията.

Онези, които пристигат за дневни посещения, се качват на автобуси от центъра на Киев, с които пътуват 120 км, за да стигнат до отцепения район. Там могат да разгледат паметниците на жертвите, изоставените селища и да обядват в единствения действащ ресторант в град Чернобил.

Част от обиколката включва и посещение на района около четвърти реактор, който от 2017 г. е покрит с огромен метален саркофаг с височина 105 метра и обгръща целия район на експлозията. Екскурзията приключва с разходка из Припят.

"Много хора идват тук, задават въпроси за телевизионния сериал, за събитията. Хората стават все по-любопитни", коментира Виктория Брожко, която твърди, че районът е безопасен за посетители. По думите й за цялото посещение в отцепения район около Чернобил човек получава около два микросиверта, което се равнява на количеството радиация, което би поел, ако си остане вкъщи, за 24 часа.

Под едно и също небе

Когато Крейг Мазин, създателят на минисериала "Чернобил", идва на обиколка, преди да напише сценария на поредицата, той описва посещението с думите: "Не съм религиозен човек, но това е най-близкото до религиозното, което някога ще почувствам."

"Да стъпвам там, където и те са вървели, е толкова странно, както и да бъда под същото небе. Започваш да ги чувстваш по-близки, в смисъл на това кои са били", разказва той в подкаста на HBO, посветен на сериала.

Катастрофата и начинът, по който властите се справят с нея - евакуацията, която те нареждат чак 36 часа след инцидента - показва недостатъците на съветската система с нейните неизброими бюрократи и закоравялата култура на секретност. Инцидентът убива 31 души на място и принуждава десетки хиляди да се евакуират. Крайният брой на починалите от заболявания, причинени от радиационното облъчване, продължава да е предмет на множество дебати и до днес.

Изследване от Беларус изчислява общия брой на смъртни случаи, причинени от катастрофата, на 115 хил., което е много повече от отчетените от Световната здравна организация 9000.

"Не може да дойдете до Киев и да не използвате възможността да видите това уникално място, казва Гарет Бъроус, 39-годишен медицински работник от Южна Англия. "Ние започнахме да гледаме сериала, защото така или иначе вече бяхме предвидили да посетим мястото, но смятам, че туризмът ще стане по-интензивен заради поредицата. Определено разпалва интереса", допълва той.

Тиеме Бозман, 18-годишен студент от Холандия, се притеснява, че скокът на туристите ще има негативен ефект. "Вече има доста туристи тук и по някакъв начин това пречи на усещането, че си в напълно изоставен град. Според мен, колкото повече туристи идват тук, това ще развали преживяването", допълва той.

Дневник