Надеждите на крайнодесните партии да изградят силен нов евроскептичен блок в Европейския парламент понесоха двоен удар днес, след като управляващите в Полша националисти и британската "Партия на Брекзит" казаха, че няма да се присъединят към такава група, предаде "Ройтерс".

Италианската крайнодясна партия "Лига" бе един от победителите на изборите за Европейски парламент миналия месец и нейният лидер, вицепремиерът Матео Салвини, опитва да убеди европейски националистки партии да оставят настрана различията си и да сформират 10-партиен Европейски алианс за хората и нациите в новия парламент.

Ярослав Качински, лидер на управляващата полска консервативна партия "Право и справедливост", изключи възможността да се присъедини заради проруската позиция на Салвини, френския "Национален сбор" на Марин льо Пен и "Алтернатива за Германия".

"Партията на Брекзит" на Найджъл Фараж, която спечели 29 от 72 британски места в Европейския парламент, също заяви, че няма да се присъедини към евентуалната нова група, но не посочи причина. Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври, но нейните депутати ще се присъединят към Европейския парламент през юли и ще останат до Брекзит.

Изразявайки скептицизъм за плановете на Салвини, Качински каза: "Що се отнася до господин Салвини, тук имаме проблема, че той иска да създаде нова група с формации, които ние не можем да приемем. Има група, наречена "Национален сбор" и принадлежаща на Марин льо Пен. Има я и "Алтернатива за Германия". Това е нещо, което не можем да приемем при никакви обстоятелства", допълни той.

Очаква се "Право и справедливост" да остане в досегашната си група Европейски консерватори и реформисти.

Дневник