Освободеният директор на детско-юношеската школа на "Левски" Даниел Боримиров и досегашният методист на школата Нестор Юруков представиха пред медиите отчета, който по думите им в клуба не им е бил поискан. Двамата говориха за свършеното от встъпването си в длъжност през 2014 г.

"През юли 2014 аз застанах както днес, с лицето си, и направих презентация. На нея обявих плановете си. Сега съм длъжен да дам отчет за това каква работа свършихме за тези пет години. Искам да благодаря на всички, които ми помогнаха в този период, на всички треньори, с които работех. С които смея да твърдя, че направих много добър колектив", каза Боримиров.

Той реагира срещу думите на изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев, че са приятели. Боримиров посочи, че просто са познати.

 За изграждането на един футболист са необходими 11 000 часа тренировки или 13 години системно обучение, заяви Юруков. Той изтъкна, че за тези пет години "Левски" е станал разпознаваем. "Дори стана най-отборът, който беше най-често канен в (детски) турнири от професионалните клубове в Европа."

"Преди пет години предвиждахме до 2021 г. 20% от играчите да са продукт на школата - изключително амбициозна програма. До 2023 г. да са 25% и 2026 г. да са 30%", заяви Юруков. Той посочи, че в момента повече от един отбор играчи от школата имат професионални договори с "Левски".

И допълни, че за тези пет години 27 футболисти са били викани в различните възрастови групи на националните отбори. "Левски" е с най-голям принос към юношеските национални отбори", каза той.

"Това е нашата визия, това е нашето бъдеще. Така си представяхме отбора през 2026 г. Всеки ден идвахме на работа с тази мечта - най-обичаният български отбор да бъде пълен с български футболисти", добави Юруков.

Колев обяви преди дни, че предстоят инвестиции в базата около "Георги Аспарухов". Ще се ремонтира тренировъчният терен и ще се направят два нови с изкуствена трева. Освен това "Левски" има интерес към стадион "Раковски", където идеята е да се направят игрища за школата.

Дневник