Политици, активисти и потребители на социални мрежи нападнаха сръбския патриарх Ириней след визита в Сирия, част от която бе и среща с президента Башар ал Асад.

За разговора съобщи и самата църква на сайта си. Според текста Ириней е изразил увереност, че Сирия ще успее да се справи със сегашната ситуация и отново ще се превърне в държава на стабилност, разпространяваща мир и любов в региона. Срещата, осем години след началото на конфликта в Сирия, е в момент, когато режимът на Асад е отвоювал с помощта на Русия и Иран почти цялата територия от опозиционни групи и джихадисти като "Ислямска държава".

Войната със стотици хиляди жертви, в която все по-рядко се чуват международни призиви Асад да напусне властта (преобладаващи в първите години сред западните държави), зависи от развръзката в Северна Сирия, където има турски, кюрдски и подкрепящи последните (но изтеглящи се) американски сили, и провинция Идлиб, последната значима територия в ръцете на бунтовници.

Според сирийската агенция САНА, цитирана от телевизия N1, той също така е обърнал внимание на решителността на сирийския народ да остане единен и да се бори с тероризма и на високо ценената от него принципна и ясна позиция в поддръжка на Сърбия в косовската криза.

"Радостни мъже, жени и деца"

Асад пък поздравил Ириней, че насърчава ценностите на любовта и се бори с екстремизма, и подчертал, че Сирия и Сърбия са изложени на опити за международна намеса, с които трябва да се борят, а това е "солидна основа" за укрепване на диалога и сътрудничеството.

Сайтът на СПЦ обяснява още, че "радостни мъже, жени и деца" отправяли радостни възгласи и обсипвали Ириней с цветя.

Не се описва обаче конкретната цел на разговора с Асад, чийто режим според доклади на ООН е замесен във военни престъпления (в някои документи на агенции към организацията през последните осем години името му е споменавано лично). В резултат на визитата някои потребители се чудеха какъв може да е поводът за такава визита, макар тя да е част от обиколка на СПЦ в Сирия. Други защитиха Ириней, отбелязвайки, че това е "църковно посещение, а не конспирация на православните църкви".

Външният министър на Косово Беджет Пацоли остро нападна Ириней, като припомни, че той "ръководи същата Сръбска православна църква, благославяла военнопрестъпници през деветдесетте години".

Дневник