За втори път в рамките на малко повече от година президентът Румен Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Днес българският държавен глава заминава за Санкт Петербург, където първо ще разговаря с Путин в Константиновския дворец, а след това ще участва в Петербургския международен икономически форум.

Първата среща между Радев и Путин бе в Сочи през май м.г. и бе последвана от визита на премиера Бойко Борисов в Москва няколко дни по-късно. Не стана известно защо и президентът, и премиерът бяха на посещения в Руската федерация в рамките на седмица. Тогава Радев обяви, че не се е върнал с празни ръце и заяви, че след десетгодишно прекъсване е възстановил диалогът на най-високо политическо ниво между двете страни, а Борисов каза, че това, което са транслирали и двамата, е "нищо". И двамата поканиха Путин на посещение в България, но тази пролет в София дойде премиерът Дмитрий Медведев.

Днес Радев ще бъде приет от Путин в Константиновския дворец в Санкт Петербург, а по програма разговорът между двамата трябва да продължи един час. Ден преди срещата излезе интервю на българския президент в руската държавна агенция ТАСС, в което той призовава отношенията с Москва да се развиват "така, както ги развиват западните ни партньори", независимо от санкциите и контрасанкциите. В него държавният глава заявява позиция, че реализирането на АЕЦ "Белене" е неизбежно, "защото са нужни надеждни източници на енергия за развиване на промишлеността", както и обявява взаимно изгодно сътрудничество с Русия за поддържане боеспособността на наличното въоръжение. Попитан как оценява перспективата за продължаване на "Турски поток", той казва, че газопровод директно до територията на България е "логичен избор за увеличаване на доставките на руски газ през Черно море". Очаква се темите в интервюто да са част от темите на разговора с Путин днес, смятат на "Дондуков" 2 (бел. авт. - акценти от интервюто четете тук).

След разговора с Путин Радев ще има и среща с представители на българската общност в Санкт Петербург.

В петък българският държавен глава ще участва в президентския панел на Международния икономически форум, който е посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации (ООН) до 2030 г. По време на форума той ще проведе срещи с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, както и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

Петербургският международен икономически форум започва днес и ще продължи до 8 юни включително. Събитието се провежда от 22 години, а от 2006 г. е под патронажа на руския президент Владимир Путин. В последните години от българска страна във форума е участвала енергийният министър Теменужка Петкова. В списъка с участниците тази година са китайският президент Си Дзинпин, премиерите на Армения Никол Пашинян и на Словакия Петер Пелегрини. Според руските власти ще присъстват президентите на Молдова Игор Додон и признатата само от Русия и няколко държави Южна Осетия, председателят на босненското президентство Милорад Додик и вицепремиерите на Беларус, Белгия, Ирак, Казахстан, Катар, Киргизстан, Куба, Люксембург, Монголия, Сърбия и Узбекистан. По същото време западните лидери отбелязват годишнината от десанта на антихитлеристките съюзници в Нормандия през 1944 г.

В българската делегация ще участват вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова и председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев. Президентът ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева. 

Дневник