Финансовият министър Владислав Горанов обяви в парламента, че преизчисляването на партийните субсидии ще се приложи още тази година и ще обхване второто полугодие. Той добави, че след 1 юли партиите ще получават точно по 1 лв. за всеки даден за тях глас, съобщава "Фокус".

Повод за коментара му стана днешната поява на премиера Бойко Борисов в Народното събрание и внасянето му на законопроект, с който партийната субсидия ще стане 1 лев. Това е втори опит за въвеждане на субсидия от един лев. След кампания, организирана от "Шоуто на Слави", през май 2017 година ГЕРБ подготви такова предложение и го внесе за гласуване в парламента. През ноември същата година обаче намалението на субсидията не мина при гласуване. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лева на глас.

Горанов изчисли, че след намаляването на субсидиите в бюджета ще бъдат спестени между 16 и 18 млн. лв. От своя страна Борисов уточни, че с тези пари ще се строят детски градини и ясли.

"Ние се страхуваме от зависимост и затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях и ще се справим. Нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв.", каза Горанов.

По думите му партиите трябва да имат предвидим начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. Борисов също посочи какви могат да са тези зависимости. "Ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените".

Финансовият министър коментира и предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на данъка върху книгите. Горанов уточни, че цената за крайния потребител няма да се промени. Той добави, че в България има три ставки и няма как специално за книгите да се направи нова такава.

"Имаме три ставки по ДДС. Нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка. Ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни – 0, 9 и 20", каза Горанов.

Дневник