Парламентарната бюджетна комисия одобри проекта на премиера Бойко Борисов за актуализация на държавния бюджет, който предвижда партийната субсидия да стане 1 лев и беше внесен в парламента днес сутринта. На извънредното заседание на комисията "за" гласуваха 10 народни представители (ГЕРБ и "Атака"), "против" беше само Йордан Цонев (ДПС), а представителите на БСП не участваха в гласуването. "Ние не участваме във вашите циркове", каза Румен Гечев от БСП.

"Политическите партии или се финансират от държавата, или от олигарсите. Трети вариант няма. Всякакви други спекулации са популизъм", заяви Йордан Цонев, който единствен от ДПС е в парламента тази седмица заради празника Рамазан Байрам. Той добави, че инициативата на партията му за намаляване на ДДС за определени стоки не е популизъм, но предложението на ГЕРБ за субсидията е, и ще има много тежка цена за българската демокрация. "Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес", каза Цонев.

"Няма никакво съмнение, че става дума за кризисен пиар, тъй като вчера излязоха констатациите на Европейската комисия", каза Румен Гечев. Той добави, че БСП ще имат заседание в събота и след това ще имат становище. Гечев е убеден, че предложението на Борисов е в отговор на изводите на Комисията, от които се разбирало, че няма да има никакъв Шенген, никаква Еврозона", за България.

Николай Александров "Атака", припомни, че от партията му са предлагали няколко пъти отпадането на субсидиите под едно условие – да има равнопоставеност за всички партии при отразяване на предизборните идеи от медиите.

40% от държавната администрация е неработеща, да ги съкратим, барем се появят средства за детски градини и пътища, каза Йордан Апостолова (НФСБ). Според него след "точката" за 1 лв. субсидии в проекта за закон трябва има запетайка, след която да се каже как ще се финансират партиите.

Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) каза, че е разбрала, че колегите й от другите партии се радват, "че икономията ще отиде за детски градини". ГЕРБ строи детски градини от години, каза Стоянова и някой от депутатите я репликира - "и къщи за гости". Стоянова се върна на идеите на ДПС за намаляване на ДДС. Намаляване на приходите в бюджета трябва да бъде компенсирано с други приходи, каза тя и добави, че "никога в нито една държава" намаляването на ДДС не е довело до трайно намаляване на цените.

Предложението е от народа, заяви Стоянова.

Йордан Цонев се съгласи с нея, че в обществото има нагнетено напрежение към партиите. "Безплатен обяд няма. Ако на бюджета партиите не струват нищо, колко те ще струват на икономическите субекти", попита риторично Йордан Цонев.

Ще подкрепим намаляването на субсидията, но настояваме да има текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите, каза в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов

По-рано днес парламентът единодушно подкрепи (170 гласа) предложения от Министерския съвет законопроект, според който получаващите държавна субсидия партии ще трябва да върнат "надвзетите" пари за три години назад. Субсидиите, които трябва да бъдат върнати, се очаква да са около 14.5 млн. лв.
До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му.

Дневник