Вековна къща на улица "Гладстон" 12 в Пловдив, проектирана от Йосиф Шнитер, е съборена незаконно. Това съобщава местният сайт podtepeto.com като информацията му е потвърдена от общинската администрация и от Националния институт за недвижимо културно наследство. Сградата е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение и се намира в групов паметник на културата "Княз Александър I – Отец Паисий", граничеща с Цар-Симеоновата градина.

След публикация в изданието комисия от служители на район "Централен" и Пловдивския общински инспекторат направили проверка и оглед на място.

"Съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта", обяснява пред сайта Георги Стаменов, кмет на район "Централен".

Той посочва, че е уведомил Министерството на културата за случая, ще подаде сигнал и до прокуратурата.

Съгласуваният с Министерството на културата проект за промяна на къщата предвижда ремонт и реконструкция. Изрично в становището на институцията е уточнено, че одобрява проекта, в който се "предвижда възстановяване на съществуващите фасади при запазване на автентичните фрагменти и допълване на всички изчезнали, но видими в архивните фотоматериали." Цитатът е от документ, с който пловдивското издание разполага. 

Дневник