Президентът Румен Радев е на работно посещение в Санкт Петербург, където днес ще участва в Международния икономически форум. Това е първо участие на български държавен глава във форума, който се провежда от 22 години. В последни години от българска страна на международното събитие е била енергийният министър Теменужка Петкова.

В четвъртък Румен Радев се срещна с руския си колега Владимир Путин и обяви, че Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене". Той поиска още българското правителство да се мобилизира за преговори с "Газпром" за по-ниски цени на доставка на руски газ у нас.

Днес Румен Радев ще направи изказване по време на президентския панел на Международния икономически форум, който е посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации (ООН) до 2030 г. В него освен Владимир Путин ще участва и китайският президент Си Дзинпин.

Преди това българският държавен глава ще проведе срещи с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, както и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

Петербургският международен икономически форум започна вчера и ще продължи до 8 юни включително. Събитието се провежда от 22 години, а от 2006 г. е под патронажа на руския президент Владимир Путин. В списъка с участниците тази година са премиерите на Армения Никол Пашинян и на Словакия Петер Пелегрини. Според руските власти ще присъстват президентите на Молдова Игор Додон и признатата само от Русия и няколко държави Южна Осетия, председателят на босненското президентство Милорад Додик и вицепремиерите на Беларус, Белгия, Ирак, Казахстан, Катар, Киргизстан, Куба, Люксембург, Монголия, Сърбия и Узбекистан. По същото време западните лидери отбелязват годишнината от десанта на антихитлеристките съюзници в Нормандия през 1944 г.

Дневник