Торонто раптърс" е на път да хвърли голямата бомба в НБА, след като е само на победа от детронирането на "Голдън стейт уориърс". Канадският тим поведе 3:1 във финалната серия след втори пореден успех над шампионите в тяхната зала "Оракъл арена" в Окланд – 105:92.

Кауай Ленърд и компания изиграха поредния си впечатляващ мач, като наваксаха пасив от 11 точки. Баскетболистите на "Раптърс" изостваха с четири точки на почивката, но въпреки това намериха сили да стигнат до победата като гост.

Ленърд беше над всички с 36 точки и 12 борби. Той добави още две асистенции и четири откраднати топки. Крилото реализира 11 от 22 изстрела от игра, включително пет от девет от тройката. Ленърд беше безгрешен и от наказателната линия – девет от девет.

Лидерът на "Торонто" се нареди до Майкъл Джордан в престижна класация с представянето си в мача. Той записа 14-и мач в плейофите през този сезон с 30 или повече точки. В историята на НБА подобно нещо са правили единствено Джордан и Кобе Брайънт по два пъти, Алън Айвърсън, Хакийм Оладжуон и Леброн Джеймс.

Серж Ибака добави 20 точки за успеха, а Паскал Сиякам се отчете с 19.

За "Голдън стейт" на линия отново не беше Кевин Дюрант. В негово отсъствие Клей Томпсън и Стеф Къри вкараха съответно 28 и 27 точки. Дреймънд Грийн завърши с 10 точки, 12 асистенции и девет борби.

"Воините" нямах ден в стрелбата от разстояние като завършиха с осем реализирани тройки и едва 29.6% успеваемост.

Следващият мач от серията е в Торонто на 10 срещу 11 юни. "Раптърс" никога не са печелили титлата и сега са на крачка от триумф. В историята на НБА само веднъж отбор е наваксвал пасив от 1:3 и това се случи във финал с участието на "Голдън стейт". През 2017 г. "воините" пропиляха аванса си срещу "Кливланд кавалиърс" на Леброн Джеймс.

Дневник