Нов удар по председателката в оставка на БСП Корнелия Нинова на заседанието на Националния съвет на партията днес. Делегатите са отхвърлили анализа на резултатите от европейските избори, които левицата загуби, представен от Изпълнителното бюро на Нинова. Нещо повече - отказали са тя самата да оглави вътрешнопартийната група, която ще пише документа за вота, който ще бъде представен на конгреса на партията на 16 юни, научи Клуб Z от делегати.

Историята на бламирането на председателката, чиято оставка се очаква да бъде констатирана от конгреса идната неделя, има и предистория. Бюрото, тоест екипът на Нинова, през седмицата е отказало да приеме анализа на евровота, изработен от Комисия по идейното и програмното развитие, анализи, прогнози на БСП. Тя се оглавява от депутата Валери Жаблянов. Според социалисти текстът на Жаблянов е бил добър и подробен политически анализ на случилото се на 26 май и причините за това. Не така обаче мислили на "Позитано" 20, затова възложили на народния представител и член на партийното ръководство Крум Зарков да го "преработи".

Именно новият, "пренаписан" вариант е бил представен на пленума днес. Това обаче е предизвикало бурно възмушение, защото в редактирания документ на практика политически анализ нямало, твърдят делегати. Резултатът е, че анализът на евровота е отхвърлен. Пленумът е приел работна група от социалисти и от идейната комисия на Жаблянов да напишат нов анализ на евровота, който да бъде представен на Конгреса след седмица. Той трябва да включва и предложенията и реакциите на социалистите от залата днес.

Последвало ново предложение - въпросната работна група да бъде оглавена от лидерката в оставка Нинова. С вот 46 "за", 42 "против" и 22 "въздържал се" тази идея е била отхвърлена, което на практика е ново бламиране на председателката в оставка. В групата обаче влезли други хора - сред тях са Велислава Кръстева, депутата Антон Кутев, Ана Пиринска и др, разказаха социалисти пред Клуб Z.

По време на дискусията за изборните резултати, оставката си от предизборния щаб на БСП е подал Юрий Асланов. Той е направил и едно от много острите изказвания по повод загубата. Социологът е заявил пред съпартийците си, че въпреки решението кампанията на социалистите да е позитивна, БСП е направила точно обратното и така е разколебала собствените си избиратели. Той е оспорил и "официалната версия" за изборния разултат, която се лансира от "Позитано 20" - че до загубата са довели ниската активност, ромският вот и натиск от страна на администрацията на ГЕРБ. "Загубихме, защото не разказахме на избирателите за европейското бъдеще", заявил Асланов пред пленума.

По-рано - още в началото на заседанието на Националния съвет, опозицията на Нинова направи и друг пробив - бе взето решение Конгресът след седмица да се занимае с устава и с това как трябва да бъде избран наследник на Нинова, която е в оставка (подадена на предишното заседание на Националния съвет, но с искане за свикване на преки избори за председател и с намеление самата тя да участва в него - б.р.). Според действащите партийни правила би следвало висшият партиен орган да констатира оставката на Нинова, а до края на мандата й - нейният и този на самия Конгрес през 2020 г., да бъде избран нов председател. И чак след изтичане на въпросния мандат, да се премине към пряк вот за лидер. Това е версията на опозицията. Тя обаче вероятно ще поиска и запазване на режима с избор на лидер от Конгрес - тоест отмяна на текстовете в устава, предложени от самата Нинова преди време. Кой ще надделее в този спор се очаква да стане ясно на 16 юни.

Националният съвет на БСП обсъжда още позицията на БСП по предложението на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лв. на глас от последните парламентарни избори, като текстът, ако бъде приет, би влязъл в сила от 1 юли още тази година.

Социалистите трябва да гласуват и правила, срокове и критерии за номинация на кандидати за кметове и за общински съветници за предстоящите избори за местна власт, които ще се проведат през октомври.

Клуб Z.