Изпълняващият длъжността президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели състоялите се вчера президентски избори в страната с над 70 процента от гласовете, съобщи днес Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от световните агенции и БТА.

Токаев е получил 70.76 на сто според предварителните резултати, каза на брифинг заместник-председателят на ЦИК Константин Петров. Най-близкият му съперник, Амиржан Косанов, остава далеч назад с 16.2 процента.

Вчера в Казахстан гласуваха на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо се оттегли през март тази година. Победата на Токаев, протеже на Назарбаев, бе смятана за на практика гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на своя ментор.

Избирателната активност е надхвърлила 77 процента.

Неразрешен протест

Около 500 души бяха задържани вчера в Казахстан за участие в неразрешени улични протести срещу според тях предрешените избори.

Арестите са били основно в наскоро преименуваната столица Нурсултан и най-големият град в страната, Алмати. "Франс прес" определя демонстрациите като най-големите от три години.

Според първия заместник-министър на вътрешните работи Марат Кожаев изборите протичат по план въпреки "деструктивните призиви" и "пропагандната работа за дискредитиране на властите".

Протестите бяха свикани от забранената в страната организация "Демократичен избор на Казахстан", обявена миналата година за екстремистка. Лидерът ѝ и бивш банков директор Мухтар Аблязов живее във Франция и бе осъден задочно на 20 г. затвор за създаване и ръководене на престъпна организация.

Дневник