Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане двете жалби и прекрати делата на сдружение БОЕЦ срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски бяха заличени като евродепутати, макар че бяха избрани за представители на ДПС в Европейския парламент.

Двамата се отказаха и ЦИК прие заявленията им, а това доведе до оспорване от БОЕЦ, които внесоха две жалби във ВАС. Според гражданското сдружение Карадайъ и Пеевски могат да се откажат единствено като подадат оставки пред Европейския парламент, а ЦИК е приел отказа им в разрез със закона.

Според ВАС обаче гражданското сдружение няма правен интерес да обжалва решението на ЦИК.

"За оспорващите не е налице правен интерес и по смисъла на чл. 147, ал. 1 от АПК, която разпоредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на тяхната правна сфера", пишат в двете решения съдиите от ВАС.

Магистратите се позовават и на разпоредбата на чл. 394 от Изборния кодекс, в която е посочено кой може да обжалва – другите кандидати за членове на европарламента, партиите и коалициите или представител на инициативен комитет, ако е независима кандидатура.

За сдруженията и избирателите защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата за тяхната защита, посочват от ВАС. И прекратяват двете дела, тъй като БОЕЦ нямат правен интерес да оспорват решенията на ЦИК и отказа на Пеевски и Карадайъ да работят в европарламента.

На 31 май ЦИК обяви окончателния списък на избраните български представители в ЕП. Това са Искра Михайлова, Атидже Алиева и Илхан Кючук. От БОЕЦ възразиха, че Алиева и Михайлова не са избрани по вота на гласоподавателите, а са в списъка, защото избраните в листата преди тях Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски заявиха, че се отказват от местата си като евродепутати.

Отказът е станал, след като двамата са подали заявления в изборната комисия, че не желаят да бъдат обявявани за избрани за членове на Европейския парламент.

"По същество заявлението представлява оттегляне на съгласието на кандидата по чл. 365, ал. 1, т. 3 на Изборния кодекс за участие в изборите, което е необходимо изискване за регистрация. При положение че такова съгласие вече не е налице, ЦИК заличава от съответната кандидатска листа и не обявява лицето за избрано за член на ЕП", се посочва в решението на комисията за Пеевски. Според представители на ЦИК тя не може да откаже на двамата от ДПС, защото това е личен акт.

По същия начин Делян Пеевски бе заличен от листата на ДПС и на предишните европейски избори през 2014 г., след като се отказа да бъде евродепутат. Това стана, след като в рамките на 10 часа част от членовете на тогавашната комисия си промениха мнението - както предната вечер защитаваха тезата, че избраният няма право на отказ след изборния ден, а само преди изборите, така на следващата сутрин гласуваха за заличаването на Пеевски от листата, пише в. "Капитал".

Аргумент против решението е, че оставката се подава до Европейския парламент и едва тогава ЦИК ще се произнесе по обявяването на следващия кандидат в листата.

Дневник