Шуменските общински съветници са притеснени за състоянието на местното ВиК дружество. Затова ще търсят отговорите на редица въпроси от новия му управител на извънредна сесия този четвъртък. Решение за свикването й бе взето днес на заседание на Консултативния съвет към местния парламент. 

Идната седмица ще се проведе Общо събрание на ВиК, на което ще бъдат приети годишния финансов отчет на дружеството за 2018-та и новия му одитен доклад. 

Именно в одитния доклад парламентаристите виждат много поводи за притеснение. Сред тях превесът на пасивите спрямо активите с 1,441 млн. лв., висящите банкови задължения в размер на 6 млн. лв., несъбраните вземания от граждани и фирми за над 5 млн. лв. и др.

"На тази сесия трябва да чуем от управителя намеренията му за най-неотложните стъпки, които смята да предприеме, за да стабилизира дружеството, и най-вече за големите проекти, които предстои да се реализират - за довеждащия водопровод и за пречиствателната станция за питейни води", каза Иван Йонков от БСП. 

Общинският съветник от ДПС Метин Джамбазов заяви, че особено важен за него е проблемът с липсата на вода в селата Друмево и Вехтово, а от няколко дни и Ивански.

"Лично за мен е много е притеснително изречението в одитния доклад, което казва, че пасивите превишават активите. Това според Търговския закон означава неплатежоспособност", заяви адв. Пламен Петков от АБВ.

Поставен бе въпросът, какво ще стане ако новият управител Илиян Илиев отхвърли поканата и не дойде на сесията. Общинският съветник Добромир Драев обаче посочи, че той е законово задължен да се отзове на искането.

Председателят на Общинския съвет Борислав Беджев предложи за извънредната сесия съветниците да не получават възнаграждение. Този въпрос обаче остана за решаване на самото заседание на Съвета. 

ШУМ.БГ