Президентът Владимир Путин смени в понеделник посланика на Русия в Белград и изпрати на негово място бившия посланик в Босна и Херцеговина, който в момента ръководи Четвърти европейски департамент на външното министерство в Москва.

Не са посочени причини за смяната на Александър Чепурин с Александър Боцан-Харченко.

Започналият през 2012 г. мандат на Чепурин съвпадна с две посещения на Путин в Белград, но и с опита за преврат в Черна гора, който според обвинението е бил подготвен с помощта на руснаци, действащи и от Сърбия; с бавене на строителството на участъка за продължаване на "Турски поток" от българската до унгарската граница и напоследък с инцидента с руски служител на ООН в Косово, който според властите в Прищина е възпрепятствал операция срещу организираната престъпност в населените предимно със сърби северни части на страната.

Михаил Красношчеков бе ранен и се наложи посолството в Белград да настоява за освобождаването му. Президентът Рамуш Харадинай заяви, че той е обявен за персона нон грата и няма да му се позволи да се върне в Косово. От ООН отвърнаха, че това е технически невъзможно заради специалния му статут на служител на организацията.

Вероятно най-драматичната промяна бе признанието в края на май от президента Александър Вучич, че Сърбия е е изгубила Косово. В словото си в парламента на 27 май той опита да убеди депутатите, че страната най-после трябва да приеме, че е изгубила контрол над бившата провинция, и да потърсят компромис в отношенията с властите в Прищина.

Боцан-Харченко ръководеше в периода 2009 - 2014 г. посолството в Сараево, а това е и време на бързо сближаване между Москва и сръбския лидер Мирослав Додик. Преди това той бе руски представител в комисията за преговорите за Косово. След мандата в Босна той оглави в министерството в Москва департамента, отговарящ за Балканите - от Словения до Турция и Кипър.

Дневник