Решението на джихадистката организация "Ислямска държава" да поеме отговорност за поне две екстремистки атаки в Субсахарска Африка за по-малко от 24 часа припомня за новите ѝ амбиции след разгрома в "Близкия изток", пише британският в. "Гардиън".

Миналата седмица групата обяви, че стои зад атака в Мозамбик, изправила малко известни бунтовници срещу силите за сигурност в северната част на страната. Съобщението бе за "отблъсната от войниците на халифата" атака на "кръстоносническата мозамбикска армия", според организацията SITE, която наблюдава екстремистите.

Малко по-рано "Ислямска държава" пое отговорност и за атака в източната част на Демократична република Конго, в която според агенция "Ройтерс" са загинали 13 цивилни, "убити от куршуми и хладни оръжия". Тези нападения са част от новата стратегия, за която говорят експертите - целта е групата да стане "платформа" за други ислямистки организации по света. За това даде сигнал и лидерът Абу Бакр ал Багдади, появил се във видеозапис за пръв път от пет години.

"Не само да остане, а и да се разшири"

За част от опитите за пренасочване към Африка и Азия се смятат и атентатите с няколкостотин жертви в Шри Ланка, целящи да убедят поддръжници и врагове, че "Ислямска държава може не само да остане, а и да се разшири."

По-рано тази година "Ислямска държава" вече пое отговорност за друга атака в страната и определи района като част от "централноафриканския си вилает". Тогава Ал Багдади определи Африка (с 6000 бойци към средата на миналата година) като "земя на прераждането", където група от Буркина Фасо наскоро се е заклела във вярност, а политическите проблеми в Алжир и Судан създават нови възможности.

Някои от тези конфликти се развиват отпреди "Ислямска държава" да обяви, че се е намесила. В Кабо Делгадо, северен Мозамбик, ислямистки бойци нападат откъснати от големите населени места общности още от октомври 2017 г. Загиналите са поне 200 души, много села бяха опожарени въпреки засиленото полицейско и военно присъствие. В Демократична република Конго с новите атаки се свързва агресивна групировка, активна в Бени, в източната провинция Северно Киву, от поне 20 години.

Има ли смисъл

Според "Гардиън" конгоанската организация, Съюзени демократични сили (ADF), която вероятно е извършила атаката, е неочакван съюзник на "Ислямска държава" с дългогодишно присъствие в често изпълнената с насилие политика в региона. Въпреки това има доказателства, че е получавала финансиране от "Ислямска държава".

Възможно е и стратегията на "Ислямска държава" да си създаде образ на глобален играч да бъде затруднена от усилията ѝ да поема отговорност за нападения, преувеличаваща ролята ѝ в местни конфликти, продължава изданието.

Континентът обаче дава и възможности, тъй като крайната бедност и нарастващото население са проблем за много африкански държави, пише "Блумбърг". Недоволство поражда и корупцията, а "Ислямска държава" е показвала, че умело се възползва от него. Освен това според генерал Стивън Тоусън, следващият ръководител на афирканското командване на армията на САЩ, проблемът в страните, където е стъпила организацията, често е, че те "са изправени пред сериозни ограничения в ресурсите", включително заради по-малките военни способности, затрудняващи борбата с екстремизма.

В Нигерия например са повечето от 3500 бойци, съставящи Западноафриканската провинция, извършили атентат срещу нигерийски и американски войници през 2017 г. Те са втората по големина терористична организация в Африка след "Аш Шабаб".

Дневник