Британският актьор, режисьор, певец, музикант, комедиант, писател и трикратен носител на "Златен глобус" Хю Лори навършва днес 60 години.

Роден е в Оксфорд, Англия в семейството на родители с шотландски произход и общо четири деца. Баща му е лекар и носител на златен медал гребане от олимпийските игри.

Описва се като ужасен ученик, който предпочитал да пуши цигари и да преписва на тестовете по френски език. Но пък е учил в колежа "Итън" и след това в университета в Кеймбридж, където следва археология и антропология и специализира в социална антропология, а междувременно тренира и участва в състезания по гребане.

Заради заболяване е принуден да се откаже от спорта и да се записва в театралния клуб на Кеймбридж, създал доста известни актьори, сред които е и Ема Томпсън. С нея се запознават именно там и за известно време имат връзка, но и до ден днешен си остават близки приятели.

Покрай Ема Томпсън се запознава и с дългогодишния си близък приятел и комедиен партньор Стивън Фрай, с когото играят заедно в редица известни комедийни поредици като "Злостър: Черното влечуго" и "Джийвс и Устър" по книгите на П.Г. Удхаус.

През 80-те с Фрай дори са съквартиранти в Лондон, а след това той става кум на сватбата на Лори със съпругата му Джо Грийн през юни 1989 г., с която продължават да са заедно и имат три деца - двама синове и една дъщеря, съответно на 31, 28 и 26 години.

Докато все още работи в Англия, Лори се снима и в няколко музикални клипа на изпълнители като Кейт Буш и Ани Ленъкс. След това има малка роля във филма на "Спайс Гърлс" и дори се появява в епизод на "Приятели".

Една от най-популярните му роли в САЩ продължава да е в известния сериал "Д-р Хаус", където той играе главната роля между 2004 и 2012 г.. Когато се явява на кастинг за ролята, американският му акцент е толкова добър, че продуцентът Брайън Сингър не успява дори да разбере, че той е британец. Лори обаче не спира да подобрява американския си акцент през почти целия период на снимките, като тренира постоянно между снимките.

За ролята на странния лекар, който специализира в диагностиката, той взима три статуетки "Златен глобус" и неколкократно е награден от Гилдията на филмовите актьори.

След края на поредицата "Д-р Хаус" Лори си взима тригодишна почивка от телевизията и киното съвсем заслужено. През цялото време на снимките на сериала не спира да се снима и в странични филмови проекти, озвучава анимационни филми като "Стюарт Литъл" или се включва с епизодични роли в поредиците "Семейство Симпсън" и "Семейният тип".

През 2015 се завръща към телевизията със сериала "Вице", в който продължава да се снима, а същата година участва и във филма "Утреландия" заедно с Джордж Клуни и Брит Робъртсън.

Лори има и много успешна музикална кариера с два издадени албума, а отделно прави и доста концерти с блус и джаз групата си, които се радват на голям успех, не просто защото е популярен актьор. През 2014 г. той свири и пред българската публика в София.

Лори започва да свири на пиано още, когато е на шест години. Освен че може да пее, владее още инструменти като китара, барабани, хармоника и саксофон. Голяма част от музикалния му талант е бил увековечен и в някои от екранните му изяви като "Джийвс и Устър" и "Д-р Хаус", както и когато е домакин на шоуто Saturday Night Live през 2006 г.. Също така е и вокал на благотворителната рок група от Лос Анджелис Band From TV.

През 1996 г. издава първия си роман, който е описван като комедия в стила на Удхаус. Втората му книга е планирана за издаване през 2009 г., но все още не се е появила на пазара.

В момента освен в сериала "Вице" е на малкия екран и с роля в продукцията на Hulu "Параграф 22", където също играе Джордж Клуни. В постпродукция е и филм с негово участие на име "Личната история на Дейвид Копърфилд".

Дневник