Датата 7 октомври, на която Северна Македония предлага заедно с България да чества Гоце Делчев, е неприемлива, защото е датата на най-голямото предателство, което Българската комунистическа партия е направила спрямо българския народ. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя коментира резултатите от работата на двустранната комисия по исторически въпроси, която не успя да постигне съгласие по темата.

"Повечето българи не са и чували тази дата, дата на едно от най-големите предателства на БКП, когато отказват да признаят македонците като българи. На 7 октомври 1946 г. под натиск на Сталин и Тито, които не желаят голяма балканска държа в лицето на България, Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие", каза Захариева.

По думите на външния министър най-важните въпроси за България, по които комисията трябва да постигне съгласие, са Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание. Тя отбеляза постигнатото съгласие по средновековната история - за делото на св. св. Кирил и Методий, за цар Самуил и за св. Наум, но подчерта, че Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание са "разковничето".

Външният министър добави, че за България е важно не само комисията да постигне съгласие за историческата истина, но и тя да бъде записана в учебниците, по които се учи в училище. "Докато продължават да лъжат децата си, няма как да ги възпитаваме във фалшив национализъм, то за тях не е добре", каза Захариева и добави, че след като в продължение на 75 г. поколения в Северна Македония са възпитавани в лъжи, няма как за година и половина да се постигне обрат. На няколко пъти повтори, че българската позиция не е за пренаписване на историята, а за признаване на истината.

Помолена да коментира острата позиция на вицепремиера Каракачанов, който обвърза резултатите от работата на комисията с напредъка на Северна Македония в преговорния й процес с ЕС, Захариева каза, че договорът за добросъседство, който двете страни сключиха миналата година, е част от споразумението на Македония за асоцииране с ЕС, и че България в хода на преговорите по всички преговорни глави ще очаква напредък и в работата на историческата комисия и промяна в учебниците. "Ако искаш да влезеш в ЕС, трябва да се държиш като европеец", добави тя.

Дневник