Обещанието на Борис Джонсън да изкара Великобритания от ЕС със или без сделка на определената за Брекзит дата (31 октомври) би срещнало проблем след изтичането на конфиденциален документ на кабинета, предупреждаващ, че страната все още не е подготвена за нарушенията, които биха настъпили при евентуален хаотичен изход.

В съобщението, видяно от "Файненшъл таймс", се казва, че правителството се нуждае от шест до осем месеца работа с фармацевтичната индустрия, за да гарантира, че ще са налице необходимите приготовления за създаване на резерв от лекарства до 31 октомври.

Според него освен това ще са необходими "най-малко 4-5 месеца" за подобрение на готовността на търговците за новите гранични проверки, които може да са необходими.

Потвърждава се, че който и да е новият премиер, той или тя ще срещне големи трудности да завърши подготовката, особено в областта на лекарствата и граничния контрол, до 31 октомври.

Външното министерство, твърди документът, ще се нуждае от "най-малко два месеца", за да се свърже с над 1 милион британски граждани, живеещи в други страни от ЕС, и да им позволи да се подготвят за несигурността около бъдещия им статут.

В съобщението, подготвено за среща на кабинета на 21 май, се казва, че макар правителствените служби да са изготвили около 85% от техните "ключови планове за сценария без сделка", много от тях дават само "минимално работещо ниво на капацитет". За останалите планове, които не са изготвени, се посочва, че слабостите в готовността на правителството са значителни.

Документът така и не е бил разпространен за обсъждане в кабинета на 21 май, защото Тереза Мей е била съсредоточена върху последния си провалил се опит да прокара законодателството за своята сделка с ЕС. След този провал премиерът обяви плановете си за оставка.

Междувременно Европейската комисия днес каза, че Брекзит без сделка е "много възможен" сценарий, предаде "Ройтерс". Брюксел посочи, че през следващите месеци ще обърне особено внимание на ключови области, сред които правата на гражданите, финансовите услуги, транспортът и рибарството.

Гръмки обещания

Борис Джонсън днес отново обеща да изведе страната от ЕС на 31 октомври, като предупреди разединената си партия, че "забавянето означава поражение", предаде БТА. 54-годишният бивш външен министър, който е смятан за фаворит да спечели започналата надпревара за партиен лидер близо три години, след като поведе кампанията за излизане на Великобритания от ЕС, похвали добрата форма на британската икономика, обеща да доведе докрай оказалия се толкова болезнен процес за Брекзит и да преодолее отчаянието, настъпило в страната.

"След три години и два пропуснати крайни срока, ние трябва най-после да напуснем ЕС на 31 октомври. Аз не се стремя към Брекзит без споразумение и не мисля, че ще се стигне до нещо подобно, но е въпрос на отговорност да се подготвим с всички сили и сериозност за изход без споразумение. Удивително е някой изобщо да предлага да се лишим от този изключително важен инструмент в преговорите", подчерта Джонсън.

Той се самоизтъкна като човека, който може да осъществи Брекзит на практика, да спечели следващите парламентарни избори за Консервативната партия и да предотврати идването на опозиционната Лейбъристка партия на власт.

Джонсън подчерта, че страната може да му има доверие да бъде неин премиер и че ще продължи характерния си стил да говори прямо и да назовава публично нещата с истинските им имена, защото това е, което публиката иска. Той се извини за евентуалните обиди, които е причинил заради избора си на думи в миналото, но изрази убеждение, че избирателите не искат политиците да говорят с недомлъвки.

Той се опита да избегне темата за употребата си на наркотици в миналото, с аргумента че хората искат да се постави фокус върху онова, което правителството може да направи за тях, по време на кампанията за избор на нов лидер. Такъв въпрос обаче все пак му беше зададен във връзка с негово интервю от 2007 г., в което каза, че е опитвал кокаин. Джонсън отново посочи, че хората искат фокусиране върху реалните проблеми. "Мисля, че всичко останало, честно казано, крие опасност да ни отклони от пътя", отговори той.

Броени минути след като Джонсън говори, неговият съпартиец и финансов министър Филип Хамънд каза, че не вярва Джонсън, ако спечели най-високия пост, да успее да изведе Великобритания от ЕС до 31 октомври.

Дневник