След подаден сигнал от деца, изоставени таралежчета са спасени от експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води в Шумен, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ.

В два поредни дни група ученици от първи до четвърти клас сигнализирали за изоставени малки таралежчета в района на междублоковото пространство до ул. „Панайот Хитов“ в Шумен. Първият сигнал е подаден от родител на едно от децата на тел. 112. Сигналът е препратен в РИОСВ - Шумен и експерти от направление „Биоразнообразие“ веднага са се отзовали на мястото.

Първоначално са открити три таралежчета на възраст 3-4 седмици. Ден по-късно децата отново са се обадили за четвърто таралежче. То е намерено на около двайсетина метра по-настрани в близост до детска градина.

Бозайниците, които са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие, са в добро здравословно състояние. Четирите таралежчета са транспортирани до Спасителния център за диви животни „Зелени балкани“ в Стара Загора, където ще бъдат отгледани и по-късно пуснати в естествена среда. 

ШУМ.БГ