Португалия обра тази година европейските туристически оскари. Носителите на наградите World Travel Awards бяха обявени преди ден на португалския остров Мадейра, който беше отличен и като най-добрата европейска островна дестинация.

Световните отличия ще бъдат обявени в края на годината. Обект от България тази година попадна сред наградените в една от над 120 категории. За най-добър нов хотел в Европа е посочен софийският "Интерконтинентал", който е и най-добрият хотел в България, според онлайн гласуването на професионалната общност.

Български обекти са били номинирани в още няколко категории без да постигнат пробив. Страната се е кандидатирала за най-добра развиваща се дестинация в Европа, но в тази категория победител е Грузия. Тъй нареченият замък "Влюбен във вятъра" в бургаското село Равадиново не е успял да преодолее конкуренцията в категорията "Най-добра туристическа атракция". Победител е Музеят на ирландската емиграция EPIC в Дъблин. Варненският хотел - галерия Графит се е състезавал за хотел с най-добър дизайн, а хотел "Ястребец" в Боровец - в категорията уелнес.

Португалия е обявена да най-добрата туристическа дестинация в конкуренцията на Австрия, Англия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария и Турция. Столицата Лисабон пък стана най-доброто място за уикенд - почивка на континента, предпочетено пред Париж, Амстердам, Венеция, Берлин и други.

В същата държава се намира и най-интересната приключенска атракция - включеният през 2012 г. в листата на ЮНЕСКО геопарк Арука. Алгарве пък е най-добрата плажна дестинация.

Затова не е изненадващо и че Португалският туристически борд получава първата награда в своята категория в конкуренцията на италианския, австрийския, английския, турския, гръцкия, германския. Впрочем тази награда Португалския туристически борд печели за шеста година поред.

Дневник