С лошото хранене в допълнение към пушенето светът трябва да заложи на добрата храна за сметка на празните калории, особено в развиващите се азиатски икономики. Така смята най-новият носител на наградата, известна като Нобел за храна.

Холандецът Симон Хроот е шесто поколение в семейство, което се занимава с култивиране на семена. Той смята, че светът трябва да се бори с недохранването като стимулира отглеждането на зеленчуци и зърнени храни.

В интервю за "Ройтерс" казва, че препоръката му е особено уместна за хората в Азия, чиито доходи непрекъснато нарастват и те залагат на висококалоричния ориз и месото за сметка на зеленчуците.

Лошият режим на хранене вече е отговорен за повече смъртни случаи от пушенето, според последното изследване Global Burden of Disease, причинявайки 20% от смъртните случаи глобално през 2017 г., посочва агенцията.

С увеличаването на доходите и стандарта на живот, особено в селските райони, хората започват да ядат повече ориз, който от гледна точка на хранителността си не е нещо много добро за организма, посочва холандецът.

Самият Хроот през последните 40 години е помогнал на много дребни стопани в Азия да започнат да отглеждат зеленчуци с по-висока хранителна стойност и така да подобрят качеството си на живот.

Дейността му се разраства и в Африка и Латинска Америка. В понеделник той получи утвърдилата се като Нобелова награда за храна. Учредена е през 1986 г., за да бъда удостоени с нея тези, които допринасят за развитието на качеството или достъпа до храна.

Хроот, който сега е на 84 г., разказва, че е основал компанията си East-West Seed, когато е бил на 47 години. Тогава установил, че дребните земеделци в Азия често страдат заради това, че използват нискокачествени семена.

"За фермера качеството на семена е ключово. Той не е привързан към доставчика си на торове или този на пестициди, но е емоционално обвързан с доставчика на семена, защото това определя качеството на реколтата".

Хроот напомня, че ниските добиви означават, че на много хора ще е трудно да свържат двата края.

Разнообразяването може да помогне в битката срещу недохранването в глобален мащаб като привнесе по-малко познати, но с висока хранителна стойност продукти сред традиционните за даден район като по този начин помогне на стопаните да устоят на лошите метеорологични условия и болестите по растенията, посочва в свой анализ на организацията на ООН по земеделието - ФАО.

Исторически, фермерите са култивирали поне 7 хил. различни растения за храна. От 60-те години на 20 век те са се фокусирали върху по-високите добиви, използвайки торове, химикали и нови напоителни системи, показват данни на британската Millennium Seed Bank.

Хроот посочва, че неговата организация ще продължи да подпомага дребните фермери да отглеждат различни видове зеленчуци, независимо какво правят техните конкуренти. Според него големите производители биха се съсредоточили върху 20 основни видове зеленчуци и забравят за останалите. "Ние не гледаме така на нещата. Зеленчуците са важни сами по себе си с тяхното разнообразие - заради стойността им за земеделието като цяло, като пазарна стойност и в интерес на потребителите".

Заедно с наградата Хроот ще получи и 250 хил. долара.

Дневник