Шумен и още 10 общини в страната с мръсен въздух, ще могат да кандидатстват за 390 млн. лв. за закупуване на екологичен градски транспорт по Оперативна програма "Околна среда".

За Шумен първоначалната отделена сума е 12 млн.лв., като тя може и да нарасне. Експертите на общината вече започнаха работа по проекта, съобщи за ШУМ.БГ главният еколог на общината Живка Атанасова.

Тя и зам.-кметът по строителство Боян Тодоров в сряда са били в София на работна среща, на която са изчистени много от подробностите и са определени насоки, с които общините по-лесно да изготвят проектите си.

„Имахме информация, че ще бъдат отпуснати допълнително средства за закупуване на екологичен транспорт по ОПОС, но не очаквахме това да стане толкова скоро. Затова нямаме напълно готов проект, с който да кандидатстваме. За нашия град става въпрос за закупуване на електро автобуси, защото това е транспортът, който се ползва като обществен. На работна съвещание в София бяха обсъдени нуждите на всяка една от 11-те общини, насоките, по които се кандидатства. Изчистени бяха подробности, за да могат общините да подадат бързо проектите си, защото крайният срок е кратък – до 30 август“, каза Живка Атанасова.

Тя допълни, че освен електрически автобуси, ще бъдат изградени и зарядни станции. „Предстои да уточним подробности с електроразпределителното дружество. Къде и как да бъдат разположени тези зарядни станции, както и да се уточни чия собственост ще бъдат след това“, каза още Атанасова.
Електро автобусите обаче ще бъдат общински и ще се управляват от съществуващо или ново общинско предприятие.

Допълнителните средства от 390 млн. лв. по ОПОС са по приоритетните оси „Отпадъци“ и „Подобряване качеството на атмосферния въздух“. Бенефициенти по процедурата са 11 общини с нарушено качество на атмосферния въздух - Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен.

ШУМ.БГ