Канадски парашутист е загинал на воденото от САЩ учение Swift Response 2019, което се провежда на територията на летище Чешнигирово, близо до Пловдив. Двама американски парашутисти и един канадец са в болница с различни фрактури без опасност за живота. От Министерството на отбраната обясниха пред "Дневник", че са изпълнявани задачи по скок от ниска височина.

Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година, като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти.

Според сценария за частта на учението, която се провежда в България, в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. База Безмер осигурява непосредствена авиационна поддръжка и подаване на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Полетите се ръководят от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване на операцията е от американска страна.

SWIFT RESPONSE 2019 демонстрира стратегическо използване на въздушно преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force.

В учението освен страните домакини участват Канада, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, Великобритания и САЩ. В парашутните операции са ангажирани близо 1000 души.

На 13 юни на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла" почина старши матрос втори клас Жеко Добрев, на 36 г., от поделение във Варна от инфаркт.

Сезонът на ученията в България продължава с тактическото учение с бойни стрелби STRIKE BACK 2019 на полигона "Ново село". То започна на 7 юни и в него участват 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България и до 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (една механизирана рота), Албания (един пехотен взвод), Република Северна Македония (един пехотен взвод) и Гърция (танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка).

Дневник