Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня обвини Международната федерация по лека атлетика (IAAF), че е използвала за научни експерименти. Южноафриканката води спор с органа, който я принуждава да използва медикаменти за понижаване нивата на тестостерон.

В началото на годината IAAF нареди атлетките с различно сексуално развитие (в дисциплините от 400 метра до една миля) да приемат медикаменти, за да понижат нивото на тестостерон, ако искат да се състезават при жените.

"IAAF ме използва като човешко морско свинче. Медикантите, които ми даваха ме караха да се чувствам зле и постоянно болна", каза Семеня".

"Няма да позволя на IAAF да използва мен и моето тяло отново. IAAF ме използва, за да експериментира. Разтревожена съм, че други жени атлетки ще се чувстват принуждавани от IAAF да приемат медикаменти. Няма да позволя това да се случи отново", допълни Семеня

Преди месец Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли първата жалба на Семеня и потвърди въвеждането на новите правила на Международната федерация по лека атлетика (IAAF). Те касаят жените с наднормен брой мъжки хормони, които бяха принудени да поддържат нивата на тестостерона в телата си в определени граници чрез медикаменти или да преминат в други дисциплини.
Швейцарският съд отмени това решение като дискриминационно и временно даде зелена светлина за двукратната олимпийска шампионка на 800 метра.

Дневник