Държавната агенция за метрологичен контрол и технически надзор е извършила 73 проверки на язовири в Шуменска област от началото на годината. От тях 23 са проверките през месец май по искане на върховната апелативна прокуратура. Резултатите са докладвани и има задвижени процедури за налагане на санкции за 8 язовира. Глобите за констатираните нарушения са от 1000 до 10 000 или до 20 000 лв.

Това съобщи днес Явор Димитров от Регионалния отдел за Североизточна България на Държавна агенция за метрологичен контрол и технически надзор по време на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия на територията на област Шумен. То се проведе в залата на Областна администрация и бе водено от областния управител проф. Стефан Желев.

Като представител на агенцията Димитров участва в комисията, определена със заповеди на областния управител за проверки на язовири, реки и речни корита на територията на областта. Проверени са 39 язовира и 2 хвостохранилища като при проверките, обхванали държавни, частни и общински язовири, са съставени 41 констативни протокола. За 19 общински язовири пък има издадени предписания.

“Като обща констатация за язовирите в област Шумен те са в относително добро състояние. Изключение прави само община Върбица. Там не се прави нищо или се прави прекалено малко за язовирните стени и съоръженията към тях”, каза Димитров.

Според него нарушенията са в наличието на храстовидна и дървесна  растителност по откосите и короната на язовирните стени. “Всички те са земно насипни и наличието на такава растителност възпрепятства извършването на щателен надзор на самия насип”, обясни специалистът.

Димитров отбеляза, че във връзка с очакваното стартиране на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири и очакването на общини собственици на язовири да ги предадат към това предприятие се забелязва тенденция “ на отпускане на собствениците от задълженията им за поддържане на изправно техническото състояние на язовирите и техническите съоръжения към тях.” Той подчерта, че до фактическата промяна на собствеността от публично общинска в друга, собствениците са общините и те носят отговорността за поддръжката на тези съоръжения.

“При нашите самостоятелни проверки и в рамките на областните комисии в случай, че установим несъответствие или нарушение на Закона на водите ще наложим административно - наказателна дейност в пълен обем”, добави Димитров.  На територията на област Шумен Държавната агенция за метрологичен контрол и технически надзор контролира 159 язовира.

При речните корита констатацията от проверките показва, че голяма част от тях са без добра проводимост и е необходимо премахването на паднали дървета, храстовидна растителност, необходимост от специализирана техника, както и кандидатстване за финансиране пред Междуведомствената комисия към МС.

Днес на заседанието бяха обсъдени и мерките за недопускане възникването на пожари и нанасяне на щети на земеделската продукция и селскостопанския инвентар при извършване на дейности в земеделските земи във връзка с настъпването на етап „восъчна зрялост“ на житните култури.

ШУМ.БГ