Смея се, когато го атакуват като "Сделката на века", защото това ще бъде "Шансът на века", ако имат куража да се възползват от него."

Така коментира Джаред Къшнър амбициозния план на президента Доналд Тръмп за уреждане на продължаващият десетиления наред проблем със съдбата на палестинците. Той трябва да бъде представен на голяма среща в Бахрейн на 25-26 юни и предвижда 179 инфраструктурни и бизнес проекти на обща стойност 50 млрд. долара за срок от 10 години.

"Ройтерс" разпространи ексклузивно първите подробности, след две интервюта със зетя на американския президент и запознаване с докуменните за международния форум. Къшнър сравнява начинанието с Плана "Маршал" за възстановяване на Европа след Втората световна война. Разликата е, че тогава парите дойдоха от бюджета на САЩ, а сега бремето трябва да се поеме от други държави.

Тръмп "би направил голяма инвестиция в плана", ако има добър механизъм за управлението му, допълва той. Но Къшнър не посочва никаква сума, а президентът е известен с нежеланието си Америка да отпуска милиарди за международна помощ.

Без израелци и палестинци

Къшнър подготвяше проекта в дълбока тайна в продължение на повече от две години и един от основните проблеми си остава подозрението на палестински лидери, че САЩ ще предложат сделка, в която ще се иска срещу многомилиардни инвестиции да се откажат от независима държава. Палестинците бойкотират срещата в Манама следващата седмица и отказват за разговарят с Вашингтон, след като Тръмп призна през 2017 г. Ерусалим за столица на Израел. Кашнър твърди, че палестински бизнес лидери са потвърдили участието си на форума, но не посочва имена. Според проверка на "Ройтерс" почти никой от предприемачите от Рамала - "столицата" на Западния бряг, няма да пътуват до Бахрейн.

Израел не е поканен, защото няма да има и палестинска делегация. Израелската преса писа тези дни, че така Вашингтон се опитва да защити форума от обвинение, че е "произраелски". В Бахрейн ще има израелска бизнес делегация, както и представители на Международния валутен фонд и Световната банка.

"На първо място икономиката" - това е принципът, залегнал в основата на идеята за съживяване на мирния процес между Израел и палестинците. Но на Къшнър няма да му е лесно да го "продаде" - както на силно скептичните държави в района, така на потенциалните донори и частния бизнес по света. Проблемите са много - от сигурността до корупцията и възползването от инициативата на групировката "Хамас", която контролира Ивицата Газа и често напада Израел. От своя страна, Израел има спорно присъствие на много места в Западния бряг и блокада срещу Газа, възпрепятстваща движението на хора, стоки и услуги.

Администрацията на Тръмп се надява други държави - особено тези от Персийския залив, както и частни инвеститори, да предоставят повечето от средствата за специални предвиден фонд, казва Къшър.

Близо половината средства са предвидени за проекти в съседните на Израел държави, където живеят стотици хиляди палестинци. От инвестиции в Египет, например, може да се възползва Синайският полуостров, граничещ с Газа. Но не е предвидено нищо за населеният предимно с араби Източен Ерусалим, където палестинците продължават да настояват да установят своя столица.

Мирен план като бизнес план?

Къшнър смята, че всичко може да се промени заради смяна на формулата - подробно разработен проект по проект план, но мнозина специалисти по Близкия изток казват, че са малки шансовете за успех в район, където са се провалили не една мирна инициатива на САЩ.

Изглежда, че 38-годишният Къшнър, влязъл в политиката като тъста си от имотния сектор на Ню Йорк, гледа на миротворческата дейност като на бизнес операция, казват анализатори и бившия официални служители на САЩ. Опитът му първо да изкара икономическите приоритети пред политическите всъщност пренебрегва реалностите на този конфликт, казват много експерти пред "Ройтерс".

"Това е абсолютно откъснато от логическата последователност, защото израелско-палестинският конфликт се движи от стари рани и противоречащи си претенции към територии и свети места", коментира Аарън Дейвид Милър, бивш преговарящ за Близкия изток за администрации на президенти от Републиканската и Демократическата партии.

"Не можеш да прокарваш икономически план без да решаваш и политическите въпроси", казва и Къшнър. Администрацията, "ще се заеме с тях на по-късен етап". Втората фаза от мирния план е предвидено да бъде представена най-рано през ноември - година преди президентските избори в САЩ. Къшнър обяснява за "Ройтерс", че първата фаза започва с икономически стимули, за да покаже на палестинците потенциала за едно бъдеще на просперитет, ако се завърнат на масата за преговори за мирна сделка.

И в Белия дом не пронят големи надежди за форма в Манама - точно срещу Иран в момент на много високо напрежение в отношенията на Техеран и САЩ. Самият Къшнър нарича срещата Работилница "Просперитет за мир" и "визия", а не формален план, за който се очаква още на място правителства да поемат ангажимент за финансово участие. Просто ще бъде представен план и няма да има дискусии по него, допълва той. "Малка победа е фактът, че всички ще се съберем, за да се изслушаме и да участваме. Палестинските лидери можеше да дойдат и да говорят и никой нямаше да е против това."

И преди са били предлагани икономически програми за мир в района, но планът на Къшнър изглежда е най-детайлният досега - два документа върху общо почти 130 страници, изпъстрени с таблици, разбивки на суми и икономически прогнози.

Дневник