ГЕРБ не зависи от партийната субсидия. Тя е партия-държава. Тя разполага с целия обществен ресурс, разпределя бюджетния излишък, който е над 2 млрд. лв., така че не е опряла до парите от партийната субсидия. Всички останали партии, с изключение на ДПС, зависят от тези пари. Следователно, за ГЕРБ е логично да ореже тяхното финансиране. Такъв коментар направи в ефира на БНТ Иво Христов, избран за евродепутат от листата на БСП и бивш началник на кабинета на президента Румен Радев.

"Сбъдва се най-лошата ми прогноза от кампанията - че това може да се окажат последните избори. Наесен тези, които бяха апатични на Европейските избори, ще се сетят, че искат да гласуват за кметове, тъй като са им близко и от тях зависят много неща. И ще констатират, че може би вече никой не ги пита, тъй като ГЕРБ ще купи тези избори и ще ги купи съвсем законно", обяви Христов. Обяснението му е, че ГЕРБ разполага с излишъка от бюджета, който е голям и има какво да даде на всеки.

Той не намери "бюджетна логика" в това, че част от новоемитирания държавен заем (повече за него четете тук) ще бъде използван за плащане на изтребителите, които България е в преговори да купи. "Ще задлъжним държавата, за да съхраним бюджетния излишък, с който да купим изборите", смята Христов.

Според него намаляването на субсидиите ще бъде фатален удар за българската партийна и политическа система. "Борисов е опитен популист - той играе върху омразата и отвращението на хората от политическите партии. Това е обяснимо - хората са видели какво ли не от партиите и няма как да ги обичат. Но без партиите няма демокрация, няма организирани общности или идейни семейства, няма дори демократичен сблъсък - колкото и да е опорочен той в България, без тази игра демокрацията умира; тя се превръща в бутафория", анализира Иво Христов.

Той постави под въпрос честността на евроизборите заради "прекалено многото свидетелства за манипулации". В същото време според него при състоянието на обществена апатия в България нищо не би произтекло от оспорване на изборите, защото хората преглъщат всичко.

Според Иво Христов въпросът кога президентът Радев ще се еманципира от БСП е спасителен за ГЕРБ. "Това е вид емоционален шантаж и той не може да направи нищо, за да разсее това манипулативно внушение. Целта на този шантаж е президентът да се поддаде и демонстративно да скъса всякакво родство. БСП има здрав опозиционен разум. Значи ли, че трябва президентът да се отметне от критиките си срещу корупцията само защото и БСП критикува корупцията? Разбира се, че не. Сборният пункт на здравия разум в момента е опозицията, а не властта, която се занимава единствено с това да управлява серия от скандали", обяви той

По думите на Христов местните избори ще бъдат рунд пореден в безкрайния демократичен мач, но този мач вече се свири от подкупни съдии.

Дневник