Самолетът на руските военновъздушни сили, който кацна във Венецуела, е там за обслужване на руското военно оборудване, което вече е доставено на страната, заяви днес заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Самолетът е кацнал вчера на главното венецуелско летище, съобщиха по-рано очевидец и уебсайт, който следи движението на самолетите. Това стана три месеца след като подобен случай предизвика словесна война между Вашингтон и Москва, отбелязва "Ройтерс". Според венецуелското издание El Nacional става дума за "Ил 62" на руските военновъздушни сили - същият, кацнал преди три месеца на летище "Майкетия", с номер RA-86496. Очевидци потвърждават това за "Ройтерс", а според сайта FlightRadar такъв самолет е излетял от Москва на 22 юни.

През март президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да изтегли всичките си войници от Венецуела, а руското външно министерство каза, че пристигналите тогава военни самолети са транспортирали специалисти, обслужващи договори за доставка на оръжия.

"От всички гледни точки това сътрудничество (между Русия и Венецуела) е прозрачно. То не включва никакви елементи за дестабилизиране на регионалната или на каквато и да било обстановка", заяви днес Рябков. Говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова обясни, цитирана от сайта РБК, че тъй като Москва и Каракас имат споразумение за военнотехническо сътрудничество от 2001 г., действията на Русия са в рамките на тези договорености и те нямат нужда от съгласуване с контролирания от опозицията парламент.

Спирка в Хавана

По-рано "Франс прес" и няколко руски издания съобщиха, че военноморската група начело с фрегатата "Адмирал Горшков" пристигна в пристанището на Хавана. В руската флотилия са логистичният кораб "Елбрус" и влекачът "Николай Шикер". Според руски медии след Куба тя ще отплава за Венецуела.

Исторически партньори през Студената война, Хавана и Москва се сближават през последните месеци, докато Вашингтон затяга санкциите срещу Куба, упреквайки я за подкрепата ѝ за венецуелския президент Николас Мадуро. В началото на май кубинският комунистически лидер Раул Кастро получи най-високото отличие на руската Комунистическа партия - орден "Ленин". Тогава той подчерта "историческите връзки между двете страни, които днес се засилват и обновяват", отбелязва АФП.

Влизайки в Хаванския залив, фрегатата "Адмирал Горшков", която е от последното поколение руски бойни кораби, даде поздравителни салюти, на които кубинците отвърнаха от колониалната крепост "Сан Карлос де ла Кабаня". Според комюнике на Революционните въоръжени сили на Куба руските моряци ще посетят кубинския боен флот, както и "исторически и културни обекти". Точната причина за посещението не е ясна, посочва АФП.

Дневник