Със заповед на началника на РУО – Шумен са определени училищата, в които ще се подават на хартиен носител заявления за участие в класиране за прием на ученици в VІІІ клас за учебната 2019/2020 г. Това съобщиха от РУО-Шумен.

Заявления за участие в І етап на класиране ще се подават в дните от 3 до 5 юли   включително. До тогава завършващите VІІ клас ученици ще получат служебна бележка с резултатите от изпитите за НВО по български език и литература и по математика и свидетелството си за основно образование.

В приема могат да участват завършилите VІІ клас през настоящата учебна година, както и лица, не по-възрастни от 17 години, непродължили образованието си след успешно завършен VІІ клас.

Те трябва да подадат заявление за участие в класиране по образец с подредени желания, копия за завършено основно образование, ако кандидатстват в друга област, медицинско от общопрактикуващия лекар на ученика, ако в желанията си включват и професионална паралелка, както и копие от служебна бележка за резултатите от положени изпити за проверка на способностите, когато  в подредените желания се включва и паралелки по профил „Изкуства“.

Ученик класиран на първо, второ или трето място на националния кръг за VІІ клас на олимпиадата по български език и литература, олимпиадата по математика или олимпиади по учебни предмети, по които не се провежда НВО трябва да има удостоверяващ документ, издаден от министъра на образованието и науката.

Тези, които ще  кандидатстват в друга административна област и за паралелки, където тази оценка е балообразуваща трябва да имат копие от служебна бележка от участие в национален или областен кръг на олимпиади и/или състезания от календара на МОН, по учебни предмети, по които не се провежда НВО през настоящата учебна година.

Учениците могат да кандидатстват за приемане в неограничен брой училища.
Заявлението за участие в класиране, окомплектовано с необходимите документи, се подава или по електронен път, или на хартиен носител.

Подаването на заявления на хартиен носител ще се осъществява в изброените училища по общини:
1. Община Велики Преслав – ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “, гр. Велики Преслав.
2. Община Венец – СУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Венец.
3. Община Върбица – СУ „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Върбица.
4. Община Каолиново -  ОбУ Панайот Волов“, с. Тодор Икономово и СУ „Георги Ст. Раковски“, гр. Каолиново.
5. Община Каспичан - СУ „Панайот Волов“.
6. Община Никола Козлево – СУ „Цанко Б. Церковски“, с. Никола Козлево.
7. Община Нови пазар – СУ „ Васил Левски “
8. Община Смядово – СУ „Св. св. Кирил и Методий“. гр. Смядово             9. Община Хитрино – СУ „Д-р Петър Берон“.
10.Община Шумен - ОбУ „Христо Ботев“ - с. Ивански; ПЕГ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Шумен; ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен.

Работното време на комисиите е от 08.00 до 18.00 ч. – без прекъсване. Заявленията се попълват от ученик и родител на работното място на комисията. Необходимите за кандидатстване документи се представят в оригинал и копие – копието остава в документацията на комисията, а оригиналът, след сверяване на данните, се връща на кандидата.

ШУМ.БГ